Kako da se prijavite za vakcinaciju u Srbiji

© AP Photo / Valentin BianchiMedicinska sestra daje vakcinu za kovid 19 drugoj medicinskoj sestri u domu za negu u blizini Liježa, Belgija
Medicinska sestra daje vakcinu za kovid 19 drugoj medicinskoj sestri u domu za negu u blizini Liježa, Belgija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na portalu „E-uprava“ otvoren je poseban formular za iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv kovida 19. Građani Srbije koji žele da se vakcinišu mogu putem tog formulara da odaberu koju vakcinu žele da prime, ali i da navedu da li imaju neko od hroničnih oboljenja.

Građanima Srbije je putem sajta imunizacija.euprava.gov.rs omogućeno da pokažu interesovanje za vakcinaciju protiv kovida 19. Formular može da se popuni i na računaru i na mobilnom telefonu. Za popunjavanje formulara nije potrebno imati otvoren nalog na portalu „E-uprava“.

Kada se pristupi sajtu, potrebno je popuniti formular osnovnim podacima – matični broj (JMBG), ime i prezime, adresa elektronske pošte i broj mobilnog telefona. Postoji i polje za fiksni telefon koje nije neophodno popuniti.

U formular nije potrebno uneti adresu stanovanja.

Nakon toga, potrebno je odabrati opštinu na kojoj građanin želi da primi vakcinu.

Kada popune osnovne podatke, građani se izjašnjavaju o tome da li iskazuju interesovanje za bilo koji tip vakcine koji je u upotrebi u Srbiji ili žele da se vakcinišu određenom vakcinom.

Građani koji žele određeni tip vakcine, mogu da odaberu vakcine „Fajzer-Biontek“ i „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koje se već upotrebljavaju u Srbiji, ali i vakcine koje i dalje nisu dostupne u našoj zemlji – „Sinofarm“, „Moderna“ i „Astra Zeneka“.

Nakon odabira vakcine, odgovara se na pitanje o specifičnim oboljenjima. Ukoliko imate specifična oboljenja, od vas će se tražiti podatak o tome o kom oboljenju je reč. Moguće je odabrati više specifičnih oboljenja.

Poslednje pitanje u formularu odnosi se na to da li osoba koja je zainteresovana za vakcinaciju ima takve zdravstvene probleme da ne može da napusti mesto stanovanja.

Na kraju formulara potrebno je dati saglasnost za obradu podataka Institutu za javno zdravlje „Batut“, koji će odrediti datum i mesto vakcinacije osobi koja je pokazala interesovanje ovim formularom.

Interesovanje mogu da iskažu i strani državaljani sa prijavljenim boravkom u Srbiji, koji, umesto matičnog broja, treba da unesu evidencioni broj stranca, dok osobe bez prijavljenog boravka u Srbiji treba da unesu broj svog pasoša, prenosi RTS.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala