Dodelom nagrada Biblioteka grada Beograda obeležila 90 godina postojanja

© Foto : Biblioteka grada BeogradaTanji Ivanović nagrada „Marija Ilić Agapova” za najboljeg bibliotekara grada Beograda
Tanji Ivanović nagrada „Marija Ilić Agapova” za najboljeg bibliotekara grada Beograda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Biblioteka grada Beograda obeležila je 11. januara 90 godina postojanja i tom prilikom je bibliotekaru-savetniku u Biblioteci Srpske akademije nauka i umetnosti Tanji Ivanović dodeljena nagrada „Marija Ilić Agapova” za najboljeg bibliotekara grada Beograda, a „Gligorije Vozarović” za najboljeg izdavača kući „Laguna“.

Tanji Ivanović nagrada za najboljeg bibliotekara

„Za dve i po decenije rada u Biblioteci SANU, prvo kao šef Odeljenja za obradu publikacija, a potom i kao savetnik, Tanja Ivanović je ostvarila izuzetne rezultate u unapređenju poslovanja Biblioteke. Pokazala se kao glavni pokretač i sprovodilac reformi u stručnom radu. Najveću pažnju je posvetila usavršavanju programa za izradu elektronskog kataloga Biblioteke SANU“, istaknuto je u obrazloženju nagrade.

Dosadašnji rezultati Tanje Ivanović, koji predstavljaju samo kratak osvrt na izuzetno predan rad, trud i entuzijazam na unapređenju, razvoju i promociji struke, opredelio je žiri da joj dodeli nagradu koja nosi ime osnivača Biblioteke grada Beograda za najboljeg bibliotekara na teritoriji Beograda za 2020. godinu.

© Foto : Biblioteka grada BeogradaDirektoru izdavačke kuće „Lagune“ Dejanu Papiću uručena nagrada „Gligorije Vozarović”
Dodelom nagrada Biblioteka grada Beograda obeležila 90 godina postojanja - Sputnik Srbija
Direktoru izdavačke kuće „Lagune“ Dejanu Papiću uručena nagrada „Gligorije Vozarović”

Laguna najbolji izdavač

U obrazloženju nagrade „Gligorije Vozarović“ izdavačkoj kući „Laguna“ stoji da je reč o najvećem srpskom izdavaču koji je do sada objavio 5.000 naslova, kako iz književnosti, tako i iz drugih humanističkih oblasti

„Žiri se, međutim, nije rukovodio tom činjenicom, već se opredelio za vrednosni kriterijum, odnosno posebno istakao relevantnost dela objavljenih u ’Laguni‘, njen rad na očuvanju i razvijanju knjižarske mreže, kao i učestvovanje u mnogim humanitarnim, edukativnim i drugim društveno odgovornim akcijama i pregnućima, sa posebnim naglaskom na istrajnoj realizaciji i promociji ekoloških ideja“, navedeno je u obrazloženju.

Elena Ferante i Fredrik Bakman najčitaniji strani autori

Prema podacima iz mreže Biblioteke grada Beograda, najčitanija knjiga savremene prevedene književnosti u 2020. godini je roman „Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju“ italijanske književnice Elene Ferante, u izdanju „Buke“.

Slede „Moja baka vam se izvinjava“ Fredrika Bakmana (Laguna), „Golmanov strah od penala“ Petera Handkea (Laguna), „Čovek po imenu Uve“ Fredrika Bakmana (Laguna), „Magbet“ Jua Nesbea (Laguna), „Dani napuštenosti“ Elene Ferante (Buka), „Žena crvene kose“ Orhana Pamuka (Geopoetika), „Ponoćno sunce“ Jua Nesbea (Laguna), „Unakrsna vatra“ Džejmsa Patersona (Laguna) i „Ubiti pticu rugalicu“ Harper Li (Laguna).

© Foto : Biblioteka grada BeogradaNagrada „Čitalac godine” jedanaestogodišnjem Denisu Rahmanoviću iz opštine Palilula
Dodelom nagrada Biblioteka grada Beograda obeležila 90 godina postojanja - Sputnik Srbija
Nagrada „Čitalac godine” jedanaestogodišnjem Denisu Rahmanoviću iz opštine Palilula

Jedanaestogodišnji Denis Rahmanović — čitalac godine

Nagrada „Čitalac godine“ u kategoriji dece do 14 godina pripala je jedanaestogodišnjem Denisu Rahmanoviću iz opštine Palilula.

Specijalno priznanje Biblioteke grada Beograda — Povelja za izuzetan doprinos ove godine je dodeljena Mariji Miljević Rajšić, urednici i novinarki RTS-a koja je pratila programske aktivnosti i širu javnost upoznavala sa celokupnim radom Biblioteke grada Beograda.

Povodom 90 godina Biblioteke grada Beograda, Marija Miljević Rajšić je priredila autorsku emisiju — TV feljton o istorijatu Biblioteke.

Rezultati Biblioteke grada Beograda u 2020.

U Biblioteku je u 2020. godini upisano ukupno 103.488 članova.

Specifična epidemiološka situacija uslovila je, kako kažu, manji broj upisanih članova nego prethodnih godina.

Biblioteka je tokom protekle godine nabavila 85.249 jedinica građe (monografskih i serijskih publikacija), a izdato je ukupno 878.296 jedinica građe.

Održano je ukupno 1.646. programa, od toga 298 onlajn.

Izvršeno je kompletno renoviranje enterijera Biblioteke „Dositej Obradović“, centralne biblioteke u opštini Voždovac. Biblioteka je opremljena novim policama i inventarom.

Dečje odeljenje „Neven“ Biblioteke grada Beograda ponovo je počelo sa radom, nakon pauze nastale usled renoviranja zgrade Doma sindikata, a pult u Pozajmnom odeljenju BGB prilagođen je osobama sa invaliditetom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala