U Rusiji zabeležen prvi slučaj britanskog soja virusa korona

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaZdravstveni radnici u bolnici za obolele od kovida u Moskvi
Zdravstveni radnici u bolnici za obolele od kovida u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jednom Rusu koji se vratio iz Velike Britanije dijagnostikovan je „britanski“ soj virusa korona, saopštila je direktorka Savezne službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ana Popova.
„Jedna osoba imala je novi soj virusa korona“, ​​rekla je Popova za televiziju „Rusija 1“, komentarišući rezultate istraživanja državljana Rusije koji su se vratili iz Velike Britanije.

Britanski soj registrovan je u Rusiji krajem prošle godine, dodala je ona.

Popova je objasnila da je od kraja novembra do 22. decembra u Rusiju iz Velike Britanije došlo više od sedam hiljada ljudi, a da je po povratku njih 32 imalo kovid 19.  

Ona je istakla da testovi na kovid 19 koji se koriste u Rusiji otkrivaju i takozvani britanski soj virusa, a vakcine koje su danas registrovane u Rusiji štite i od njega.

Sredinom decembra u Velikoj Britaniji je otkrivena nova mutacija virusa korona SARS-CoV-2. Britanski savetodavni odbor za nove pretnje respiratornih virusa kasnije je potvrdio da se ova varijanta virusa korona, identifikovana u zemlji, širi većom brzinom i zahteva još veći oprez stanovništva. Iako je nova mutacija virusa, prema preliminarnim procenama, možda za 70 odsto zaraznija od uobičajene, još uvek ne postoji ništa što bi nagoveštavalo da je opasnija u smislu smrtnosti ili hospitalizacije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala