Skeniranje digitalnog kju-ar koda obavezno za putnike u Pekingu

© Sputnik / Anna Ratkoglo / Uđi u bazu fotografijaMetro u Pekingu
Metro u Pekingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Korišćenje usluge vožnje automobilom u Pekingu, poput „ubera“ ili lokalnog „Didi čukinga“, neće biti moguće bez skeniranja zdravstvenog kju-ar koda, saopštile su gradske vlasti posle naglog porasta broja obolelih od kovida 19 u obližnjoj provinciji Hebei.

Počevši od ponedeljka, vozači će moći uskraćivati usluge onima koji odbiju da pokažu i skeniraju svoje kju-ar kodove, izvestio je državni list „Global tajms“.

Sistem zdravstvenih kju-ar kodova zasnovan na bojama uveden je u Pekingu i više od 100 drugih gradova u februaru kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

Aplikacija automatski generiše kod korisnika. „Zeleni“ znači da se slobodno šetaju po prestonici, dok „žuti“ i „crveni“ kod zahtevaju samoizolaciju ili nadgledani karantin.

Kodovi u bojama postali su deo svakodnevnog života u Pekingu jer su, između ostalog, potrebni za ulazak u restorane i tržne centre, kao i za kupovinu avionskih i železničkih karata. Više od 29 miliona ljudi prijavilo se za aplikaciju kju-ar koda, saopštile su vlasti u junu, što je nekoliko miliona više od ukupne populacije Pekinga.

Sistem je primenjen uprkos zabrinutosti zbog ugrožavanja privatnosti i bojazni da bi greške mogle rezultirati ograničavanjem zdravih ljudi. Takođe, sistem je zakomplikovao život starijih osoba, koje nisu tehnološki obrazovane kao mlađe generacije.

Peking je nedavno pooštrio ograničenja nakon što je u Hebeiu, provinciji koja okružuje glavni grad, otkriven novi soj korona virusa. Od 69 novih slučajeva korona virusa zabeleženih u Kini u nedelju, 46 je bilo u Hebeiju.

Ranije ove nedelje, Peking je zatvorio sve bogomolje i ograničio pristup autoputu koji je vodio do glavnog grada Hebeija Šijiazuanga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala