Predsednički izbori u Kirgiziji: Objavljeni preliminarni rezultati

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaBiračko mesto u Biškeku u Kirgiziji
Biračko mesto u Biškeku u Kirgiziji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Kirgiziji su u nedelju održani predsednički izbori, na kojima se 17 kandidata borilo za mesto novog šefa države. Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio Sadir Žaparov.

Biračka mesta otvorena su u 8 časova po lokalnom vremenu, a zatvorena u 21. U Kirgiziji živi 3.563.574 stanovnika sa pravom glasa.

Među predsedničkim kandidatima je i Žaparov, koji je na vlast u zemlji došao nakon oktobarskih protesta protiv rezultata parlamentarnih izbora i naknadnih nereda

Osim Žaparova, za funkciju predsednika kandidovali su se i bivši predsedavajući Komiteta za nacionalnu bezbednost Abdil Segizbajev, lider opozicione političke stranke Butun Kirgistan (Jedinstveni Kirgistan) Adahan Madumarov, lider opozicione stranke Reforma Klara Soronkulova, bivši predsednik parlamenta Kanat Isajev, bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova Kursan Asanov i opozicioni poslanik u parlamentu zemlje Kanibek Imanalijev.

Kako je saopštila Centralna izborna komisija zemlje, nakon obrađenih 92 odsto glasova, na vanrednim predsedničkim izborima vodi Sadir Žaparov.  

Bivši v. d. šefa države za sada je osvojio 79 odsto glasova i pobeđuje u prvom krugu. Za njega je glasalo 1 milion 40 hiljada ljudi. Na drugom mestu je Adahan Madumarov sa osvojenih 6,6 odsto glasova.

Paralelno sa predsedničkim izborima u zemlji se održava i referendum o obliku vladavine.

Prema preliminarnim rezultatima, nakon prebrojanih 74,45 odsto glasova, više od 81 odsto birača glasalo je za predsednički oblik vladavine u Kirgiziji. Za parlamentarnu republiku glasalo je nešto više od 10 odsto birača, a ni za jednu – 4,3 odsto. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala