Polaganje ispita već od ponedeljka: Kako će izgledati januarski rok na fakultetima u Srbiji

© FPNStudenti
Studenti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Januarski ispitni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu održaće se uz poštovanje protivepidemijskih mera. Na pojedinim fakultetima, kao što je Mašinski fakultet, polaganje ispita počinje već od ponedeljka.

Svaki fakultet, u zavisnisti od svog kalendara nastave, organizuje ispite. Nedelju dana posle mašinaca, znanje će proveravati i studenti Bilološkog i Elektrotehničkog fakulteta. Njima ispitni rokovi počinju 18. januara, piše RTS.

„Prilikom izvođenja jednog ispita, zbog ravnopravnosti održavamo ga u jednom terminu da bi svi imali iste zadatke. Ali onda podelimo ljude na manje grupe u više sala“, kaže prof. Milo Tomašević, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ponekad se, kaže, ispitivanje održava ne samo u zgradi fakulteta, nego i u učionicama Građevinskog, Arhitektonskog, kada su veći ispiti.

Sadašnja epidemijska situacija govori da bi januarski ispitni rok mogao da se izvede klasično, uz poštovanje svih epidemisjkih mera, kaže prorektor za nastavu Petar Bulat. Po Zakonu o visokom obrazovanju, ispiti se polažu na samom fakultetu.

„Predispitne obaveze mogu da se malo slobodnije tretiraju, ali to nije samo zakonska obaveza nego bih rekla da mi nemamo uslove za onlajn polaganja, to ne znači da ih nećemo stvoriti, ali za sada januarsko-februarski rok moramo da idemo klasičnim putem“, kaže rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

U Srbiji se školuje 250.000 akademaca.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala