Kirgizija: Protivkandidati Žaparova ne priznaju rezultate izbora

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPrebrojavanje glasova na biračkom mestu u Biškeku nakon predsedničkih izbora u Kirgiziji
Prebrojavanje glasova na biračkom mestu u Biškeku nakon predsedničkih izbora u Kirgiziji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekoliko kandidata za predsednika Kirgizije saopštilo je novinarima da ne priznaju rezultate izbora.
„Ne priznajem rezultate izbora“, citirala je novinska agencija 24.kg Adahana Madumarova, koji je, prema preliminarnim podacima, zauzeo drugo mesto sa osvojenih manje od 7 odsto glasova.

Madumarov smatra da je bilo kršenja vezanih za elektronske podatke sa biračkih mesta, a „stručnjaci će u najskorije vreme otkriti suštinu svega što se dogodilo“.

Kako izveštavaju mediji, ni bivši direktor Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Abdil Segizbajev, nije priznao rezultate glasanja. On se, prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije, nalazi na 5. mestu po broju osvojenih glasova. Prema njegovim rečima, izbori su održani pod pritiskom i u neravnopravnoj borbi, prenosi „Akipres“.

U nedelju su u Kirgiziji održani predsednički izbori i referendum za određivanje oblika vladavine u zemlji. Prema preliminarnim podacima iz automatskih glasačkih kutija, nakon obrade 95 odsto glasačkih listića, bivši v. d. šefa države Sadir Žaparov pobeđuje na izborima u prvom krugu sa osvojenih 79 odsto glasova, a više od 80 odsto građana glasalo je za predsednički oblik vladavine.

Kako je ranije saopštila Centralna izborna komisija, ona je primila više od 40 žalbi na moguća kršenja izbornog procesa. Predsednik CIK-a Nuržan Šajldabekova saopštila je na konferenciji za novinare da će se sve žalbe razmotriti u skladu sa zakonski utvrđenom procedurom „i tek tada će biti moguće nedvosmisleno tvrditi da li su ona (moguća kršenja) uticala na tok izbora“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala