Sneg, pa ledeni dani: Upozorenje meteorologa i putara

Pratite nas
Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će sneg u Srbiji padati sve do sutra ujutro, a upozorenje vozačima na oprez poslali su i putari. Meteorolozi predviđaju povremeni sneg do četvrtka, dok nas sledećeg vikenda očekuju ledeni dani.

Prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas se očekuje pojačavanje snežnih padavina što će trajati sve do jutarnjih sati,

U planinskim predelima se očekuje povećanje visine snežnog pokrivača od 20 do 40 centimetara, naročito na jugozapadu Srbije i u oblasti Homolja, na istoku zemlje.

U nižim predelima se očekuje manje snega i povećanje visine snežnog pokrivača za 10 do 25 centimetara, ponegde i više, osim u Vojvodini, gde se očekuju slabije padavine, od pet do 10 centimetara i krajnjem jugu Srbije, gde će uz sneg padati i kiša, koja će se lokalno lediti na tlu.

Slabljenje padavina očekuje se sutra pre podne i sredinom dana.

Meteorolog Đorđe Đurić rekao je za „Blic“ da nakon veoma toplog početka zime, kada su temperature bile i za 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine, vreme je konačno u skladu sa kalendarom.

On dodaje da se ovog poslepodneva centar ciklona nalazi iznad južnih predela Italije, tako da sa Mediterana imamo dotok vlage, a istovremeno sa severoistoka struji hladnija vazdušna masa, pa će krajem dana u južnim i centralnim, a u toku večeri i u ostalim predelima Srbije početi da pada jači i obilniji sneg.

„U toku večeri, noći i u ponedeljak ujutro širom Srbije očekuju se obilnije snežne padavine, pri čemu bi palo novih 10 do 20 centimetara snega, lokalno i više, na planinama i do 30 cm. Najobilnije snežne padavine očekuju se na planinama južne, jugozapadne i istočne Srbije gde bi do ponedeljka lokalno palo i do pola metra snega. U toku večeri umeren do jak sneg počeće da pada i u Beogradu i do ponedeljka bi palo 10 do 20 centimetara snega. Najmanje snega očekuje se u Vojvodini, tako da bi palo uglavnom od 5 do 10 centimetara, a na severu Vojvodine bi najviše ostalo suvo, pa kada bude počeo da pada sneg, on neće biti obilan i formirao bi se tek neznatni snežni pokrivač“, navodi on.

Đurić kaže i da se sneg u Srbiji povremeno očekuje do četvrtka, ali se ne očekuje značajnije povećanje snežnog pokrivača.

„Krajem sledeće sedmice očekuje se stabilnije i uglavnom suvo vreme, a usled priliva veoma hladne vazdušne mase sa severoistoka, narednog vikenda očekuju se i ledeni dani. Minimalna jutarnja temperatura biće i ispod -10 stepeni, a maksimalne dnevne neće preći nulu i ostaće u blagom minusu“, kaže Đurić.

Iz „Puteva Srbije“ vozačima savetuju da poštuju ograničenja brzine, da voze pažljivo, kao i da koriste zimske gume i prilagode brzinu kretanja zimskim uslovima na putu.

Auto-putevi i svi državni putevi prvog i drugog reda, kao i prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima su prohodni za saobraćaj, saopštili su „Putevi Srbije“.

Zbog jakih snežnih padavina, na pojedinim državnim putevima prvog i drugog reda na teritoriji Užica, Valjeva, Novog Pazara i Kruševca na snazi je obustava saobraćaja za teretna motorna vozila.

Iz „Puteva Srbije“ ukazuju da veliki problem u odvijanju saobraćaja prave teretna vozila i šleperi i njihovi, kako se navodi, nesavesni vozači koji su na put krenuli bez zimske opreme, tj. sa letnjim i neispravnim gumama.

Na vozače se apeluje da na put ne kreću bez zimske opreme i lanaca koji su obavezni u brdovitim i planinskim terenima, kao i da poštuju ograničenja brzine i prilagode je uslovima na putu.

U saopštenju se precizira da je trenutno na snazi treći stepen angažovanja radne snage, mehanizacije i opreme za čišćenje snega i leda.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala