Kim Džong Un ima strategiju za novu američku administraciju

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceKim Džong Un
Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider Severne Koreje Kim Džong Un izjavio je da će zemlja nastaviti da jača i razvija bilateralne odnose sa Rusijom i Kinom radi suprotstavljanja zajedničkim pretnjama, dok je Sjedinjene Američke Države označio kao „glavnog neprijatelja“, prenose mediji.
„Severna Koreja stremi novom napretku u odnosima sa Rusijom, sprovodeći spoljnopolitičku aktivnost radi razvijanja prijateljskih odnosa i saradnje, a položila je temelj za dalji razvoj prijateljskih odnosa sa Rusijom“, rekao je Kim Džong Un tokom govora koji je održao na Osmom kongresu Radničke partije Severne Koreje, javlja svevernokorejska agencija KCNA.

On je takođe dodao da „zahtevi epohe diktiraju potrebu održavanja bratskog prijateljstva i složnosti dva naroda, dve partije Kine i Severne Koreje, povezanih istom sudbinom, nerazdvojivih u borbi protiv zajedničkih pretnji“.

„Partija Severne Koreje je čvrsto garantovala novo jačanje i napredak u severnokorejsko-kineskim odnosima, a razumevanje i strateška komunikacija, kao i poverenje između dve partije produbljivaće se sastancima na najvišem nivou između Kine i Severne Koreje“, rekao je severnokorejski lider.

Kako prenosi južnokorejska agencija Jonhap, Kim Džong Un je izjavio i da je „glavni neprijatelj zemlje“ – Amerika.

Prema rečima severnokorejskog predsednika, politika Vašingtona prema Pjongjangu neće se promeniti bez obzira na ljude koji se nalaze na najvišim funkcijama u SAD.

Pritom je dodao da je ključ za poboljšanje odnosa između dve zemlje u tome da Vašington odustane od „neprijateljske politike“.

Severnokorejski mediji takođe prenose da je Kim Džong Un tokom kongresa partije rekao da zemlja namerava da povećava stratešku moć nuklearnog oružja i domet uništenja do 15.000 kilometara.

On je saopštio i da je završena izgradnja nove nuklearne podmornice, a takođe je obećao da će zemlja nastaviti da pravi nuklearno oružje i da poboljšava tehnologiju za izvođenje preventivnih napada i napada odmazde.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala