Ceo Pakistan bez struje: Pad frekvencije kakav je pogodio Evropu, sada i u Aziji /foto/

© REUTERS / AKHTAR SOOMRONestanak struje u Karačiju
Nestanak struje u Karačiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pakistanska nacionalna elektroenergetska mreža je zakazala što je gotovo čitavu zemlju ostavilo u mraku. Sličan pad frekvencije koji je ostavio Pakistan bez struje desio se u kontinentalnoj Evropi u ponedeljak.

„Zatamnjenje širom zemlje izazvano je iznenadnim padom frekvencije u sistemu za prenos električne energije“, napisao je pakistanski ministar energije Omar Aiub Kan na Tviteru, ubrzo pošto je zemlja uronila u mrak pre ponoći u subotu.

Pakistanci su uskoro podelili slike svojih zatamnjenih gradova i sela, sa zvezdanim noćnim nebom, jasno vidljivim bez uobičajenog zagađenja vidljivog pod veštačkim osvetljenjem.

​Kan je dodao da su ekipe za popravku poslane u elektrane i pozvao građane da ostanu mirni.

Vladin portparol Imran Gazali rekao je da će se struja vratiti u Islamabad u roku od tri sata, a u ostatak zemlje do nedelje ujutro.

​Abid Kaium Suleri, ekonomski savetnik Kana, objavio je na Tviteru da je došlo do kvara prenosa mreže od 500 kilovata, mada nije objasni kako. Naveo je da je za to mogla biti odgovorna magla ili „problem usisavanja” iz hidroelektrane na brani Tarbela.

U strujnoj mreži kontinentalne Evrope u petak posle podne došlo je do pada frekvencije, što je moglo da izazove nestanak struje u celoj Evropi. Uzrok pada frekvencije još uvek nije utvrđen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala