Srpski filmovi na festivalu u Trstu

CC0 / Pixabay / Projekcija filma u bioskopu
Projekcija filma u bioskopu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Filmski festival u Trstu, ove godine se održava onlajn, od 21. do 30. januara, a na programu su, kao i poslednjih godina, brojni srpski filmovi i srpske manjinske koprodukcije.

Festival će otvoriti čuveni klasik Emira Kusturice, film „Podzemlje“, ovenčan „Zlatnom palmom“ Kanskog filmskog festivala 1995. godine, po scenariju Dušana Kovačevića, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

Na programu je i „Odisejev pogled“, takođe velikana Tea Angelopulusa iz iste godine, delom sniman i u našoj zemlji i nastao uz učešće i ovdašnjih filmskih radnika.

U sklopu bogate ponude koji se sastoji od 29 dugometražnih igranih, 19 dokumentarnih, 16 kratkometražnih filmova i 25 bočnih programa, biće prikazana i sledeća srpska filmska ostvarenja: višestruko nagrađivani igrani filmovi „Otac“ Srđana Golubovića i „Moj jutarnji smeh“ u režiji Marka Đorđevića.

Tu su i dugometražni dokumentarni film "Povratak kući — Marina Abramović i njena deca“ Borisa Miljkovića i film „Domovine“ Jelene Maksimović sa Jelenom Angelovski u glavnoj ulozi, ostvarenje nagrađeno na nedavnom Festivalu autorskog filma u Beogradu.

U program ovog festivala uvrštene su i dve skorašnje i zapažene srpske manjinske koprodukcije, ostvarenja „Suton“ Šarunasa Bartasa, koprodukcija Litvanije, Francuske, Srbije, Letonije, Češke i Portugalije, proletos odabrana za zvanični program ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala, i Malmkrog, rumunskog sineaste Kristija Pujua, zasnovan na filozofskom delu „Tri razgovora“ Vladimira Solovjova, a realizovan je u koprodukciji Rumunije, Srbije, Švajcarske, Švedske, Severne Makedonije i BiH.

Na programu je i kratki igrani film „Armadila“ po scenariju i u režiji Gorane Jovanović, a koji je letos prikazan na Sarajevskom filmskom festivalu, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala