Skitsko blago i Monomahov pečat: Glavni pronalasci na postsovjetskom prostoru u 2020. godini

Pratite nas
Mnoge arheološke i paleontološke ekspedicije, koje su bile planirane za 2020. godinu, odgođene su zbog situacije sa virusom korona, ali nekima je bilo suđeno da se ipak realizuju. Arheolozi su na kraju godine sumirali rezultate, a portal „Izvestija“ predstavlja najzanimljivije pronalaske na postsovjetskom prostoru u 2020. godini.

Glavna otkrića u prethodnoj godini bili su grobovi i blago drevnih Skita u Ukrajini, pečat kneza Vladimira Monomaha u Belorusiji i ostaci drevnog nosoroga u Moldaviji.

U Ukrajini je pronađen skelet skitskog ratnika, a prema drevnim merilima bio je pravi džin sa 180 centimetara rasta. Arheolozi su u grobnici pored njega pronašli i gvozdeni nož sa koštanom drškom, delove tobolca sa bronzanim strelama i žrtvenu granu. Pronalazak je otkriven na ostrvu Hortica.

U beloruskom gradu Grodno na teritoriji Novog zamka pronađen je olovni pečat legendarnog kijevskog kneza Vladimira Monomaha. Na jednoj strani pečata se ocrtavao lik Vasilija Kesarijskog, koji se smatrao nebeskim zaštitnikom Monomaha, a sa druge je bio natpis na staroruskom jeziku na kojoj se moli za Božju pomoć. Pečat je visio na vezicama pomoću kojih se pričvršćivao na dokumenta.

Arheolozi su takođe na teritoriji Belorusije, u rejonu Bobrujska na dnu reke Berezine, pronašli šlem iz 10. veka u odličnom stanju. Naučnici smatraju da je iskovan u Skandinaviji, a da se tu obreo tokom poznatog putovanja „od Varjaga do Grka“.

U blizini Bobrujska pronađen je i mač iz perioda od 11. do 13. veka. Oružje je u dobrom stanju, delimično je oštećeno sečivo, a drška je bila posrebrena. Mač je dug 70 centimetara, a težak je 1.200 grama.

U Moldaviji je keramičar Vasilij Gončar u gliništu pronašao ostatke izumrlih nosoroga bez rogova. Pronađene su lobanje i druge kosti tih drevnih kopitara. Paleontolozi smatraju da ostaci pripadaju porodici od dva odrasla nosoroga i mladunčeta.

Nosorozi koji nisu imali rogove živeli su pre oko 30-20 miliona godina. To su bili najviši i najteži kopneni sisari koji su ikada živeli na Zemlji. Težili su i do 17 tona, a bili su dugački i do pet metara.

Arheolozi su u Kazahstanu pronašli ploču sa tekstom koja datira iz doba drevne države Kangju (koja je postojala od oko četvrtog veka p.n.e. do četvrtog veka nove ere). Na njoj je uklesano sedam redova i 218 znakova na aramejskoj abecedi. Ovo je veoma redak pronalazak, celi tekstovi iz epohe Kangjuja gotovo nikad nisu pronađeni.

Dešifrovanje je pokazalo da su redovi posvećeni vremenu kada je vojskovođa Sapadani stvarao grad. Na ploči su nabrojani i vladari tadašnjih političkih centara – Samarkanda, Buhari, Keša i Čači.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala