Ruski mirovnjaci deminirali skoro 440 hektara teritorije u Nagorno-Karabahu

© Sputnik / Maksim BlinovDeminiranje terena u Karabahu
Deminiranje terena u Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stručnjaci Međunarodnog centra za uklanjanje mina Ministarstva odbrane Rusije nastavljaju da rade na deminiranju teritorije Nagorno-Karabaha, saopštilo je rusko ministarstvo. Do sada očišćeno 440 hektara i neutralizovano preko 20.000 eksplozivnih naprava.
„Od 23. novembra 2020. godine, tokom operacije, inžinjerske jedinice ruskih mirovnih snaga očistile su skoro 440 hektara od neeksplodiranih ubojnih sredstava, oko 165 kilometara puteva, 618 stambenih zgrada, uključujući 22 društveno značajna objekta, neutralizovano je 21.755 eksplozivnih predmeta“ navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

Tokom jednog dana ruski stručnjaci su uništili mine na pet hektara teritorije, pronašli i neutralisali 1.105 eksplozivnih predmeta.

Ruski mirovnjaci prilikom uništavanja mina koriste savremene robotske sisteme. Pronađene mine se uklanjaju i uništavaju na posebno opremljenom poligonu ili na licu mesta uz primenu svih mera bezbednosti.

Podsetimo, krajem septembra prošle godine u Nagorno-Karabahu su obnovljena borbena dejstva, koja su predstavljala nastavak dugogodišnjeg sukoba. Strane su nekoliko puta pokušale da zaključe primirje, ali je uspešan bio tek tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela mrtvih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. U regionu su stacionirani ruski mirovnjaci, a poštovanje primirja nadgledaće rusko-turski monitoring centar na terotoriji Azerbejdžana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala