„Boing“ plaća odštetu od 2,5 milijarde dolara zbog dva pada aviona

© AP Photo / Ted S. WarrenBoing 737 maks
Boing 737 maks - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Boing“ će morati da isplati više od 2,5 milijarde dolara posle istrage dva udesa aviona „737 MAKS“, u kojima je poginulo 346 ljudi, objavilo je američko Ministarstvo pravde.

U saopštenju američkog ministarstva se precizira da nagodba sa „Boingom“ uključuje novčanu kaznu u iznosu od 243,6 miliona dolara i isplatu odštete kupcima aviona „737 MAKS“ od 1,77 milijardi.

Nagodba, takođe, predviđa i osnivanje fonda vrednog 500 miliona dolara za naknadu štete naslednicima i rođacima stradalih putnika, navodi Rojters.

Delovi motora aviona na mestu pada aviona na letu ET 30 kompanije Etiopijan erlajns jugoistočno od Adisa Abebe - Sputnik Srbija
„Boing“ priznao: Za nesreće aviona „737 Maks“ kriv softver

Jedna od avionskih nesreća dogodila se 10. marta 2019. u Etiopiji. Tada je poginulo 157 putnika i članova posade.

Samo nekoliko meseci pre toga, u oktobru 2018, avion „Lajon era“ srušio se u Indoneziji, nekoliko minuta nakon poletanja iz Džakarte. Poginulo je svih 189 putnika i članova posade.

Lista nesreća u kojima je učestvovao avion tipa „737“ proširena je kada je letelica sa 143 putnika i članova posade sletela u reku Sent Džons, blizu Džeksonvila na Floridi.

Tada je „boingov“ avion sa 143 putnika i članova posade skliznuo sa piste i sleteo u reku. Tom prilikom povređena je 21 osoba.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala