Vladika Jovan: Najvažnije je očuvati liturgijski život

© Sputnik / Đorđe KrstićVladika Jovan Ćulibrk pred poletanje
Vladika Jovan Ćulibrk pred poletanje  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Govoreći o izazovima koji stoje pred SPC u 2021, episkop pakračko-slavonski Jovan (Ćulibrk) napominje da je danas najvažnije sačuvati liturgijski život crkve i naći načina da se narod podrži i održi zajedno.

„Tu ne treba nikakva velika teologija, niti kakve velike reči i umovanje. Treba zaista mnogo truda, pogotovo kada imate starije ljude, koji se po prirodi stvari i moraju skloniti, koji se vrlo često i boje“, kaže vladika Jovan.

Crkva živi svoj život, brodi kroz istoriju, kao što je radila i proteklih 2000 godina, dodaje on i napominje da srpskoj crkvi predstoji izbor novog patrijarha i mnogo rada.

„Prvo rada na sebi, rada na kadrovima, na ljudima. Više vidim da predstoji mnogo posla, nego što vidim da predstoji mnogo izazova“, smatra on.

Kada se govori o crkvi, među ljudima zavlada više vrsta panike, dodaje naš sagovornik – panika zavlada kada se pomene eventualna poseta pape, kao da od toga nešto značajno zavisi, ona nastupa i u raspravama o starom ili novom bogosluženju, a poslednja panika nastala je oko koronavirusa kome se, prema rečima vladike Jovana, posvećuju čitavi, potpuno besmisleni, teološki tekstovi.

Eparhija pakračko-slavonska nije pogođena zemljotresom i nije bilo posledica, ali tragične posledice zemljotresa na Baniji mora, kako episkop Jovan kaže, sve da nas opomene.

„Kod svih se vidi veliko čovekoljublje. Baš sam pre neki dan pričao sa biskupom požeškim Antunom Škvorčevićem, ponekada nam se čini da kao narod bolje funkcionišemo u kriznim situacijama i lomovima. Ali zaista se pokazuje velika briga ljudi jednih za druge“, kaže episkop pakračko-slavonski.

pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala