Šojgu: O pripremi Putinovog putovanja u Siriju može da se snimi holivudski triler

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaMinistar Sergej Šojgu
Ministar Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Organizacija posete ruskog predsednika Vladimira Putina Damasku u januaru 2020. godine dobar je priručnik i triler gori od holivudskog, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
„Kada bi se snimio detaljan film u kojem bi sve bilo obelodanjeno, to bi mogao da bude, s jedne strane, vrlo dobar udžbenik i priručnik za organizovanje te vrste rada svih službi, bez izuzetka... A, s druge strane, bio bi takav triler, gori od svakog holivudskog ili bilo kojeg drugog“, rekao je on u intervjuu za dokumentarni film Evgenija Podubnog „Bez prava na grešku. Božićna poseta Damasku“ koji je prikazan na televiziji „Rusija 1“.

Kako je rekao, priprema Putinove posete Damasku počela je mnogo pre putovanja i istakao da je obavljena kompletna procena mogućih pretnji.

„Bila je sprovedena potpuna, kompletna, duboka procena svih pretnji. Trebalo je da se uradi mnogo toga, a da se pritom ne pobudi svačije interesovanje: ‘A šta oni tu rade? Čime se tu bave?’ Počeli smo mnogo pre toga... Na primer, rad na praćenju nekih transporta“, rekao je šef vojnog resora.

Šojgu je istakao da je uoči posete ruskog predsednika Damasku napetost rasla iz minuta u minut, jer je mogao da biti ometen.

Istovremeno, ruski ministar odbrane istakao je da je Putin sam doneo odluku o poseti Siriji početkom 2020. godine i da je to bilo sumiranje rezultata glavne ruske vojne operacije protiv terorističkih snaga u toj zemlji. Prema njegovim rečima, do takve odluke predsednika doveli su izveštaji raznih službi, pre svega Generalštaba, o tome da je došlo vreme da se završi glavna vojna faza u Siriji i da se započne faza obnove mirnog života. On je naglasio da je Putinova poseta pokazala građanima Sirije i celom svetu prelazak zemlje u novu fazu.

Opasnosti koje su vrebale

Sa svoje strane, načelnik Generalštaba oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov rekao je da su preduzete sve moguće mere za uklanjanje curenja informacija.

„Jer ovo je Istok i svi ljudi žele da, kakve god informacije dobili, što pre to bolje prenesu susedima ili drugima. Za 10 minuta će polovina Sirije znati o svim informacijama, a sve se priprema putem mobilnih telefona i tome sličnom“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, najbolji način da se izbegnu slična „curenja“ je da se jednostavno ne dele informacije ni sa kim.

„Na taj način smo i morali da radimo“, dodao je.

On je takođe ispričao da je bilo pokušaja da se od Putinove posete Damasku stvori mit da zapravo putuje Šojgu.

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski lovac Su-35 u pratnji aviona predsednika Rusije na putu za Siriju
Šojgu: O pripremi Putinovog putovanja u Siriju može da se snimi holivudski triler  - Sputnik Srbija
Višenamenski lovac Su-35 u pratnji aviona predsednika Rusije na putu za Siriju

„Najpre smo morali da organizujemo obavljanje svih tih zadataka za osiguravanje bezbednosti posete, ne otkrivajući suštinu plana i svrhu tih događaja. Prvo se pojavila glasina i stvoren je mit da putuje ministar odbrane“, rekao je Gerasimov.

Dodao je da je priprema Putinove posete uspešno držana u tajnosti, uprkos činjenici da je morala da se proveri čitava ruta kretanja po Damasku.

O Putinom boravku u Siriji govorio je i načelnik Glavne uprave Generalštaba oružanih snaga Rusije, admiral Igor Kostjukov. Kako je rekao, vojnici i specijalisti iz drugih bezbednosnih struktura Rusije i Sirije mogli su da odahnu tek kada je avion ruskog predsednika, koji je poleteo iz Damaska, napustio zonu protivvazdušne odbrane.

„Odahnuli smo kada je avion sa predsednikom krenuo ka Istanbulu (odmah iz Damaska, Putin je otišao u Istanbul) i napustio zonu PVO“, rekao je Kostjukov.

Putin je posetio Damask 7. januara 2020. Posetio je komandni punkt ruskih oružanih snaga i vodio pregovore sa sirijskim predsednikom Bašarom Asadom. Vozio se i kroz Damask, posetio pravoslavnu crkvu Svete Device Marije i jednu od najstarijih džamija na svetu – Umejadsku džamiju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala