Sedam misterija ruske crkve Spasa na krvi /foto/

© Wikipedia / NoPlayerUfa Crkva spasa na krvi u Sankt Peterburgu
Crkva spasa na krvi u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Crkvu je u znak sećanja na Aleksandra II sagradio arhitekta Alfred Parland i smatra se jednom od glavnih atrakcija Sankt Peterburga. Otkrivamo sedam misterija povezanih sa ovim hramom.

Podvodni krstovi Spasa na krvi

Lokacija hrama je igrala važnu ulogu u njegovoj istoriji. Kako bi spasili hram od boljševika, građani su uklonili krstove sa njega i spustili ih na samo dno kanala Gribojedov. Kada je opasnost prošla, a crkva počela da se obnavlja, nisu uspeli da pronađu krstove koji su krunisali hram. Slučajni prolaznik, koji je znao za legendu, prišao je restauratorima i savetovao im da ih otraže u vodi. Radnici su odlučili da pokušaju i poslali su tim ronilaca da ispita dno, na opšte iznenađenje, krstovi su bili tačno tamo gde je stranac rekao.

© Flickr / Kevin JonesCrkva spasa na krvi u Sankt Peterburgu
Sedam misterija ruske crkve Spasa na krvi /foto/ - Sputnik Srbija
Crkva spasa na krvi u Sankt Peterburgu

Kako je hram uticao na raspad Sovjetskog Saveza

Još jedna neobična legenda povezana sa crkvom Spasa na krvi i materijalizacijom misli dogodila se već na samom početku devedesetih. Dugo je jedna od glavnih znamenitosti grada na Nevi decenijama bila u skelama, što je iznedrilo mnoge anegdote, a odrazilo se čak i na pesme. Među stanovništvom postojalo je uverenje da će se čitav Sovjetski Savez, čim se skele uklone od crkve, srušiti. Možda nekome izgleda kao fikcija, neko će to otpisati kao slučajnost, ali činjenice ostaju. Hram je 1991. godine oslobođen od skela, a nešto kasnije, u avgustu iste godine, došao je kraj sovjetske vlasti.

Najveća kolekcija mozaika u Evropi

Jedan od glavnih hramova severne prestonice je pravi muzej mozaika, jer se pod njegovim krovom nalazi najbogatija i najveća kolekcija, na kojoj su radili najpoznatiji domaći majstori: Vasnjecov, Nesterov, Beljajev, Harlamov, Žuravljov, Rjabuškin i drugi. Potrebno je napomenuti da su mozaici glavni ukras crkve, jer je čak i ikonostas Spasa na krvi mozaik. Ne samo da je hram dugo građen, već je i otvaranje hrama i njegovo osveštavanje odlagano deset godina.

© Flickr / Ana Paula HiramaCrkva spasa na krvi u Sankt Peterburgu, znamenitost i turistička atrakcija
Sedam misterija ruske crkve Spasa na krvi /foto/ - Sputnik Srbija
Crkva spasa na krvi u Sankt Peterburgu, znamenitost i turistička atrakcija

Mrtvačnica i „spasitelj na krompiru"

Nije tajna da su tokom rata i pod sovjetskom vlašću crkve i hramovi grada radili u neobičnom režimu, jer su negde bile smeštene krave, a negde preduzeća. Tokom blokade crkva Spasa na krvi je pretvorena u mrtvačnicu Đeržinski, gde su tela mrtvih stanovnika Lenjingrada donošena iz celog grada, potvrđujući na ovaj način njen naziv. Pored toga, jedna od funkcija hrama u tim teškim vremenima bilo je čuvanje povrća, pa su je neki ljudi prozvali „spasitelj na krompiru“. Po završetku rata crkva je počela da se koristi kao magacin za scenografiju Male opere, koja je danas poznata kao Mihajlovski teatar.

Tajna numerologije i crkva Spasa na krvi

Magija brojeva zaista postoji, a crkva Spasa na krvi to i dokazuje. Vodiči koji žele da dodaju neki mistični šarm često se okreću numerologiji i govore o tome da je visina centralne zgrade 81 metar, što u potpunosti odgovara godini smrti Aleksandra II i još jedan broj se spominje, broj 63 koji nije samo visina do koje se uzdiže jedna od kupola, već i godine cara u trenutku pokušaja ubistva.

© Sputnik / Olivera IkodinovićCrkva spasa na krvi
Sedam misterija ruske crkve Spasa na krvi /foto/ - Sputnik Srbija
Crkva spasa na krvi

Mistična ikona

Pored priče o čuvenom duhu sa nasipa kanala Gribojedov, postoji još jedna misteriozna legenda. Navodno se pod krovom Spasa na krvi nalazi ikona na kojoj su se pojavile fatalne godine za istoriju Rusije - 1917. godina i 1941. godina. Veruje se da ikona ima moć da predvidi važne datume preokreta za istoriju Rusije. Na ikoni se mogu videti i druge nejasne siluete brojeva, koje će se možda pojaviti kako se približava nova tragedija.

Krvavi pločnik

Poznato je da je crkva Spasa na krvi sagrađena na mestu gde se desilo ubistvo cara Aleksandra II, 1. marta 1881. godine. Odmah nakon tragičnih događaja, Gradska duma je predložila da se ovde sagradi mala kapela. Novi car Aleksandar III naredio da se podigne veličanstveni hram, ali da se ostavi deo pločnika unutar budućeg hrama, gde je prolivena krv njegovog oca.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala