Ruski stručnjak o ruskom Su-57 i američkom F-35: To je kao da uporedite čoveka i šimpanzu

© RIA Novosti/Avrora / Uđi u bazu fotografijaRuski vojni avioni Su-57
Ruski vojni avioni Su-57 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kolumnista nedeljnika „Zvezda“ Aleksandar Artamonov smatra da je upoređivanje lovaca Su-57 i F-35 kao kada bi se poredili čovek i šimpanza, prenosi televizija „Zvezda“.
„Oslanjam se prvenstveno na podatke koje nam pruža američki Kongres, kao i listovi poput 'Nešenal interesta' i 'Nešenal difensa'. Mogu da nastavim spisak, dugačak je. Radi se o tome da kod tog aviona prema zaključku vladinog istražnog tela američkog Kongresa ima preko 900 propusta, iako je ušao u serijsku proizvodnju od 2015. godine. Više od 300 propusta spadaju u smrtonosne, odnosno u one koje mogu dovesti do uništenja aviona i pogibije pilota“, istakao je kolumnista. 

Artamonov je precizirao da F-35 ima propuste u sistemu za upravljanje turbinom, laserskim daljinomerom, kao i da se ne uključuje lokator pri katapultiranju.

Lovac Su-57 - Sputnik Srbija
Mediji: Pet karakteristika zbog kojih je Su-57 realna opasnost po NATO

„On čak nije u stanju da da napadne nepokretne mete. Amerikanci su 2017. godine došli do zaključka da mogu da se pozovu na članak u 'Nešenal difensu' o tome da taj avion ne poseduje odgovarajući set oružja za napad na nepokretne mete. A 2019. još uvek ga nije posedovao, jer GBU-57, američka bomba, do tada još nije bila dovršena“, rekao je novinar.

Uprkos takvoj kritici američkih aviona od strane Kongresa SAD, senator Den Salivan izjavio je da vojni resor zemlje planira da razmesti 150 hipersoničnih vojnih aviona pete generacije na teritoriji Aljaske. Dodao je da su među njima modeli F-35 i F-22.

Prema njegovim rečima, takve akcije označavaju američke planove da zaštite interese države na Arktiku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala