Ruski poslanik: Bumerang obojenih revolucija vraća se u SAD

© AFP 2023 / ROBERTO SCHMIDTPolicija hapsi demonstranta na protestu podrške aktuelnom američkom predsedniku Donaldu Trampu u Vašingtonu
Policija hapsi demonstranta na protestu podrške aktuelnom američkom predsedniku Donaldu Trampu u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neredi u Sjedinjenim Američkim Državama predstavljaju rezultat podele američkog društva, oni bacaju senku na čitav proces demokratske predaje vlasti, smatra predsedavajući Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki.

„Ono što se dogodilo u Vašingtonu posledica je raskola američkog društva praktično na dva dela. Neredi na Kapitol hilu, koji su prekinuli zvanično odobravanje glasova elektora u Kongresu, zasigurno bacaju senku na čitav proces demokratskog prenosa vlasti“, rekao je Slucki novinarima.

On je primetio da Sjedinjene Američke Države sada definitivno ne mogu da nameću izborne standarde drugim zemljama i tvrde da su svetska zvezda vodilja demokratije.

„Bumerang obojenih revolucija, kao što vidimo, vraća se u SAD. Sve ovo preti da se pretvori u krizu američkog sistema vlasti u novom veku“, dodao je parlamentarac.

Američka demokratija šepa na obe noge

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Saveta Federacije Konstantin Kosačov smatra da su događaji u Vašingtonu pokazali da je američka demokratija počela da šepa na obe noge i da su Sjedinjene Američke Države izgubile pravo da nameću politiku drugim zemljama.

„Događaji u Vašingtonu imaju nekoliko slojeva uzroka koji ljude izvode na ulice. I dalje – još uvek nerazjašnjena krivudanja u prebrojavanju glasova 3. novembra i sada u Džordžiji. Ovoga puta ima više nego dovoljno razloga da gubitnička strana optužuje pobednika za falsifikovanje. Američka demokratija očigledno je počela da šepa na obe noge“, napisao je parlamentarac na Fejsbuku.

Praznik demokratije se završio. Ovo je, avaj, zapravo dno. Kažem ovo bez senke zluradosti. Amerika više ne zacrtava kurs, pa je stoga izgubila svako pravo da ga postavlja. A tim pre da ga nameće drugima“, dodao je Kosačov.

U sredu su pristalice aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa, koje su se okupile u Vašingtonu u znak podrške, upale u zgradu Kongresa, prekinuvši zasedanje na kojem je trebalo da se odobre rezultati poslednjih izbora. Policija je koristila suzavac i šok bombe. Načelnik vašingtonske policije saopštio je da su tokom protesta u gradu ubijene četiri osobe.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala