Ruska crkva: Razvoj digitalnih tehnologija može dovesti do ropstva i totalne kontrole nad ljudima

CC0 / Pixabay / Veštačka šaka
Veštačka šaka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska pravoslavna crkva (RPC) je protiv kontrole nad ljudima uz pomoć digitalnih tehnologija, izjavio je božićnom intervjuu za televiziju „Rusija 1“ partijarh moskovski i cele Rusije Kiril.
„Ljudska misao i tehnička civilizacija su danas dostigli takav nivo kada, uvodeći digitalne tehnologije, može da se osigura totalna kontrola nad ljudskom ličnošću. Maksimalan razvoj totalne kontrole nad čovekom znači ropstvo i sve će zaviseti od toga ko će biti gospodar nad tim robovima. Eto zbog čega je crkva kategorički protiv korišćenja digitalnih tehnologija u svrhu osiguravanja totalne kontrole nad ljudskom ličnošću“, istakao je poglavar RPC.

Patrijarh je izjavio da se stav crkve po tom pitanju zasniva na tumačenju reči iz Otkrovenja Jovana Bogoslova o tome da će dolazak antihrista biti praćen totalnom kontrolom nad čovekom.

„Tamo nisu napisane te reči, ali je iz sadržaja kristalno jasno da se radi o sposobnosti totalne kontrole ljudskog ponašanja“, dodao je on.

Obrazovanje na daljinu – mač sa dve oštrice

Istovremeno, patrijarh Kiril smatra da obrazovanje na daljinu koje je uvedeno kako bi se izbeglo zaražavanje učenika virusom korona, takođe može da dovede do negativnih posledica.

„Dete se formira u porodici, student u kolektivu, u komunikaciji sa profesorima, predavačima i svojim prijateljima. Stoga smeštanje osobe u veštačku izolaciju može, bez sumnje, negativno da se odrazi na njeno formiranje“, istakao je on.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je saopštio ranije da je u čitavoj zemlji neophodno sprovesti digitalnu transformaciju u narednoj deceniji, a da će samo na transformaciju državne uprave će biti utrošene milijarde rubalja. Predsednik je istakao da će digitalna transformacija u Rusiji uticati na svakog čoveka i sve nivoe vlasti. Istovremeno, Putin je naglasio da veštačka inteligencija nikada neće zameniti čoveka.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala