Prži do temelja: Ruski teški raketni lanser postaje još moćniji i precizniji /video/

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem TOS-1A „solncepek“
Raketni sistem TOS-1A  „solncepek“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su u toku radovi na modernizaciji teškog višecevnog raketnog lansera TOS-1A „Solcepek“.

Poboljšana tehnika će biti isporučena trupama radijacione, bakteriološke i hemijske zaštite 2021. godine.

Prema navodima vojnog resora, modernizacija će poboljšati domet i preciznost gađanja, površinu uništavanja mete jednom municijom, a smanjiće i norme rashoda reaktivnih projektila.

Savremena oprema za ciljanje i navigaciju i nova municija skratiće vreme za pripremu i izvođenje borbenih zadataka. Biće poboljšana i zaštita borbenog vozila od protivtenkovskog oružja.

TOS-1A je teški raketni bacač kalibra 220 milimetara. Sistem „Solncepek“ napravljen je 2001. godine na bazi šasije tenka T-72.

Sistem je predviđen za vatrenu podršku motorizovanih i tenkovskih jedinica. „Solncepek“ je opremljen modernizovanim lansirnim sistemom, kao i automatizovanim sistemom za navođenje.

Podsetimo, u sredu je saopšteno da je Centralni vojni okrug ruskih Oružanih snaga od sada opremljen teškim višecevnim raketnim lanserom TOS-2 „Tosočka“, koji je naslednik sistema TOS-1A „Solcepek“ sa poboljšanim taktičko-tehničkim karakteristikama. Za razliku od svog prethodnika, napravljena je na platformi vozila „Ural“ sa povećanom nosivošću i sposobnošću za prohodnost.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala