Lepota ruskih crkava ostavlja bez daha /foto/

CC0 / Unsplash / Svod Crkve Spasa na krvi u Sankt Peterburgu
Svod Crkve Spasa na krvi u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji se mogu videti najupečatljivije crkve i hramovi neverovatne lepote. Vekovima stoje kao najponosniji i najdivniji objekti, koji ostavljaju bez daha stanovnike širom sveta. Sputnjik vas podseća na neke od njih.

Hram Vasilija Blaženog, Moskva

Hram Vasilija Blaženog, smešten je u samom srcu prestonice na Crvenom trgu. Važi za jedan od najlepših hramova u Rusiji i jedan od najupečatljivijih verskih spomenika na svetu, uvršten na listu svetske baštine UNESKO.

Izgrađen sredinom 16. veka po naredbi Ivana Groznog, hram sa jedanaest kupola u boji postao je najprepoznatljiviji simbol Moskve. Nepoznatog majstora koji ga je podigao su oslepeli po naredbi cara, kako nikada više ne bi mogao da stvori slično arhitektonsko čudo.

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMesec iznad crkve Vasilija Blaženog u Moskvi
Lepota ruskih crkava ostavlja bez daha /foto/ - Sputnik Srbija
Mesec iznad crkve Vasilija Blaženog u Moskvi

Hram Smoljni, Sankt Peterburg

Jedno od arhitektonskih remek-dela Sankt Peterburga, hram Smoljni Vaskrsenja Hristovog, počeo je da se gradi po nalogu carice Jelisavete Petrovne. U manastiru pri hramu planirala je da dočeka starost, ali je izgradnja, čiji je prvobitni projekat pripadao Rastreliju, trajala skoro sto godina. Tokom perioda gradnje, spoljašnjost je upila obeležja ne samo prepoznatljivog elizabetanskog baroka, već i klasicizma, i tako se pretvorila u jedinstvenu tvorevinu ruske arhitekture.

© REUTERS / Anton VaganovTrg ispred hrama Smoljni, Sankt Peterburg, Rusija
Lepota ruskih crkava ostavlja bez daha /foto/ - Sputnik Srbija
Trg ispred hrama Smoljni, Sankt Peterburg, Rusija

Uspenski sabor, Smolensk

U centru Smolenska, na brdu iznad grada, stoji veličanstven barokni Uspenski sabor, podignut u čast pobede nad Poljsko-litvanskom zajednicom. Njegove dimenzije su zaista impresivne: visina iznosi 70 metara, dužina ─ 56,2 metra i širina ─ 40,5 metara. Hram je sagrađen na mestu crkve koja je uništena tokom odbrane grada. Njegova izgradnja trajala je više od sto godina i tokom rada projekat je više puta menjan, rezultat je premašio sva očekivanja!

CC BY-SA 3.0 / Nikolaj Smoljankin / Uspenski sabor, Smolensk, Rusija
Lepota ruskih crkava ostavlja bez daha /foto/ - Sputnik Srbija
Uspenski sabor, Smolensk, Rusija

Uspenski sabor, Omsk

Jedna od glavnih atrakcija Omska pojavila se relativno nedavno ─ krajem 19. veka. Tada je Uspenski sabor sagrađen od novca građana. Po nalogu sovjetskih vlasti, 1930-ih godina, hram je demontiran. Tek 70 godina kasnije bilo je moguće da se obnovi. Novac za izgradnju donirali su stanovnici Omska u vrednosti od nekoliko desetina miliona rubalja.

CC BY 2.0 / Chelsea Hicks / Uspenski sabor, Omsk, Rusija
Lepota ruskih crkava ostavlja bez daha /foto/ - Sputnik Srbija
Uspenski sabor, Omsk, Rusija

Znamenska crkva, Dubrovici

Znamenska crkva u selu Dubrovici pored Moskve značajno se ističe u odnosu na ostale verske objekte u Rusiji. Sagrađena je u golicinskom baroknom stilu, koji nije bio široko rasprostranjen. Imena majstora koji su napravili neverovatnu crkvu ostala su misterija. Prema legendi, knez Golicin pozvao je majstore iz Italije koji su radili na crkvi i ostali anonimni. Crkva je izrađena od belog kamena, predstavljajući u osnovi krst, a na vrhu kupole nalazi se pozlaćena kruna.

CC BY-SA 3.0 / VLerik82 / Znamenska crkva, Dubrovici, Rusija
Lepota ruskih crkava ostavlja bez daha /foto/ - Sputnik Srbija
Znamenska crkva, Dubrovici, Rusija

Kazanski sabor, Sankt Peterburg

Kazanski sabor izgrađen je po analogiji sa katedralom Svetog Petra u Rimu. Severnu fasadu zgrade u stilu ampir dopunjuje impresivna polukružna kolonada od 96 stubova, visoka 13 metara. Hram je postao ne samo versko svetilište, već i spomenik ruske vojske. Osim toga, trg ispred katedrale često je bio mesto održavanja demonstracija.

© SputnikKazanski sabor, Sankt Peterburg, Rusija
Lepota ruskih crkava ostavlja bez daha /foto/ - Sputnik Srbija
Kazanski sabor, Sankt Peterburg, Rusija

Hram Hrista Spasitelja, Moskva

Hram Hrista Spasitelja na Volhonki izgrađen je 1990-ih godina. On predstavlja kopiju hrama koji se na ovom mestu nalazio u 19. veku i koji su uništile sovjetske vlasti. Prvobitno je Hram Hrista Spasitelja trebalo da se nalazi na Vorobjovim brdima, ali je zbog lošeg rukovođenja projektom njegova izgradnja zaustavljena na nekoliko godina. Drugi život dao mu je car Nikolaj I, koji je lično izabrao lokaciju i arhitektonski vizantijski stil nove crkve.

© Sputnik / Evgeniя Novoženina / Uđi u bazu fotografijaHram Hrista spasitelja u Moskvi
Lepota ruskih crkava ostavlja bez daha /foto/ - Sputnik Srbija
Hram Hrista spasitelja u Moskvi

Crkva Vaskrsenja Hristovog (Foroski hram), Krim

Neverovatna crkva na Crvenoj steni na nadmorskoj visini od 412 metara posvećena je spasenju kraljevske porodice. Aleksandar II sa suprugom i decom je 1888. godine čudom preživeo rušenje voza. Saznavši za ovo, lokalni trgovac Aleksandar Kuznjecov zatražio je dozvolu za izgradnju crkve u čast ovog događaja. Hram koji se jasno vidi sa mora, tokom godina svog postojanja služi kao svetionik mornarima, pokazujući put tokom oluja ili magle.

 

© Sputnik / Alekseй Pavlišak / Uđi u bazu fotografijaCrkva Vaskrsenja Hristovog na Krimu
Lepota ruskih crkava ostavlja bez daha /foto/ - Sputnik Srbija
Crkva Vaskrsenja Hristovog na Krimu

 

Crkva Preobraženja Gospodnjeg, Kiži

Malo ostrvo Kiži na jezeru Onjega svetski je poznato zahvaljujući crkvi Preobraženja Gospodnjeg. Gledajući ovu strukturu, nemoguće je poverovati da je potpuno napravljena od drveta bez ijednog eksera. Prema legendi, lokalni stolar Nestor podigao je hram početkom 18. veka, koristeći jednu sekiru, koju je po završetku posla bacio u jezero kako niko ne bi mogao ponoviti njegov uspeh.

© Sputnik / Ilья Timin / Uđi u bazu fotografijaCrkva Preobraženja Gospodnjeg u Kižiju
Lepota ruskih crkava ostavlja bez daha /foto/ - Sputnik Srbija
Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Kižiju
Nikoljski Morski sabor, Sankt Peterburg

Još jedno remek-delo elizabetanskog baroknog stila je pomorski sabor Svetog Nikole u ​​Sankt Peterburgu. Izgrađen je u drugoj polovini 17. veka na zahtev kneza Mihaila Galicina. Sredstva za njegovu izgradnju obezbedilo je pomorsko ministarstvo, jer je hram imao za cilj da personifikuje slavna dela ruske flote. Nedaleko od katedrale nalazi se četvorostepeni zvonik koji sa njim čini jedinstvenu arhitektonsku celinu.

CC BY-SA 4.0 / Alex 'Florstein' Fedorov / Nikoljski morski sabor, Sankt Peterburg, Rusija
Lepota ruskih crkava ostavlja bez daha /foto/ - Sputnik Srbija
Nikoljski morski sabor, Sankt Peterburg, Rusija
Sveto-Troicka Sergijeva Lavra, Sergijev Posad

Lavra Svete Trojice Svetog Sergija predstavlja jedinstveni arhitektonski kompleks koji se sastoji od više od pedeset zgrada, koje su građene u periodu od 14. do 19. veka. Ovo je najveći manastir u Rusiji, čiji je prvi iguman bio Sergije Radonješki. Lavra je preživela tatarsko-mongolsku invaziju, izdržala opsadu poljsko-litvanskih osvajača, u sovjetsko vreme pretvorena je u istorijski i arhitektonski muzej, ali je nakon raspada SSSR-a vratila svoj stari status.

© Sputnik / Jekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaTroica Sergijeva Lavra
Lepota ruskih crkava ostavlja bez daha /foto/ - Sputnik Srbija
Troica Sergijeva Lavra

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala