Lajović za Sputnjik o Novakovoj trci, haosu 2020. godine i „političkoj situaciji“

© AP Photo / Steve ChristoDušan Lajović na ATP kupu 2020. godine
Dušan Lajović na ATP kupu 2020. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski teniser Dušan Lajović je za Sputnjik sport govorio o dešavanjima iz prošle i očekivanjima pred narednu sezonu.

Lajović je godinu završio na 26. mestu ATP rang liste, što ga čini drugim „reketom“ Srbije, iza samo Novaka Đokovića.

Prvu titulu u karijeri je osvojio 2019. godine kada je bio najbolji na šljaci u Umagu, pa je sa visokim renkingom i visokim očekivanjima ušao u godinu za nama.

Prvo takmičenje i odmah prvi trofej. Reprezentacija Srbije je, sa Lajovićem i Đokovićem na čelu singla, osvojila inauguralno izdanje ATP kupa.

„S obzirom na to kako je 2020. krenula, mislio sam da će biti najbolja do sada, ali su se stvari brzo zakomplikovale. Na kraju je veći deo sezone bio improvizacija i tako bih i opisao 2020. godinu. Navikavanje na drugačiji način života“, počeo je priču Lajović za Sputnjik sport.

Usledilo je mnogo poteškoća izazvanih virusom korona – odlaganja i otkazivanja turnira, otežani uslovi za trening, neizvesnost...

Od avgusta, kada se sezona nastavila, pa sve do kraja, Dušan nije imao najbolje rezultate, pa je zabeležio poraze u poslednjih pet mečeva.

„Mislim da je samo došao takav period u završnici. To i dug period neigranja turnira su doveli do toga da krajnji deo sezone završim sa nekoliko vezanih poraza“.

Tokom 2020. godine bio je i deo Adrija tura, takmičenja u organizaciji Novaka Đokovića.

„Ne bih mnogo o tome jer je to već gotova stvar, ali ukratko – jedna dobra namera i ideja koja je na neki način loše završila. Mislim da je to dovoljno reći“.

Lajović će, kao i prošle godine, biti predstavnik naše zemlje na ATP kupu – uz Đokovića, Filipa Krajinovića i Nikolu Ćaćića.

Sledi Australijan open, pa prelazak na takmičenje na evropskom tlu. A u nekom trenutku, možda, i nova ATP titula i rast na rang listi.

„Mislim da je rang uzročno-posledična stvar dobrih rezultata na velikim turnirima i da je svakom igraču najbitnije da što bolje prođe na njima. Naravno, ATP titule su sigurno vrhunac lepih osećanja u tenisu“, objašnjava nam tridesetogodišnji Lajović.

Naredna tema o kojoj smo razgovarali sa Dušanom bila je ona vezana za trku za najboljeg tenisera svih vremena, takozvanog GOAT-a.

Srpski teniser nema „tačan odgovor“, ali pre Rodžera Federera i Rafe Nadala bira svog reprezentativnog kolegu.

„Mislim da je rasprava o GOAT trci nerealna dok su sva trojica i dalje aktivni. Moj subjektivni osećaj je da Nole ima najviše šansi da bude najbolji ikada, ali ostaje nam da vidimo na kraju ko će se penzionisati sa najviše Grend slem titula (Federer i Nadal imaju po 20, Đoković 17 prim. aut.)“.

Pored bitke za Grend slem trofeje, nedelje na prvom mestu rang liste i mnogo toga drugog, Đoković već nekoliko godina vodi borbu za razne stvari na političko-teniskoj sceni.

Nedavno je osnovao svoju organizaciju pod imenom PTPA, kako bi vratio moć odlučivanja u ruke igrača.

Viktor Troicki posle pobede nad Francuskom u finalu Dejvis kupa 2010. godine - Sputnik Srbija
Troicki ekskluzivno za Sputnjik: Nisam došao kao „vanzemaljac“

„Nažalost i u tenisu postoje te političke stvari koje nekada i osete igrači na svojoj koži. Slažem se sa idejom da bi igrači trebalo da imaju veću moć odlučivanja o načinu vođenja ATP i pregovorima između turnira, jer je pre svega ATP zato i organizovan u prošlosti kao Asocijacija teniskih profesionalaca, takoreći u sukobu sa tadašnjim ITF-om, kako bi se više pomagalo igračima. To se, naravno, izgubilo kroz vreme i porastom tenisa kao globalnog sporta. To je ono što nam je potrebno. PTPA to ima kao osnovni motiv – pomoći igračima da se više pitaju“.

Lajović nije bio deo Novakovog kampa u Beogradu, u kojem su se mnogi teniseri sa ovih prostora spremali, jer je, zajedno sa svojim timom, bio u Španiji gde je njihova baza.

I pored toga dobro je obavešten o projektu koji se sprema.

„Verujem i mislim da tenis ima budućnost u Srbiji i da, ukoliko postane tradicionalni sport može da donese još dosta novih igrača. Ima dosta stvari u kojima zaostajemo za nekim teniskim silama, ali ukoliko Nole, Janko (Tipsarević) i Viktor (Troicki) ulože svoje znanje i trud u buduće naraštaje, verujem da će to biti odlična osnova za stvaranje novih šampiona“, zaključio je Lajović razgovor za Sputnjik sport.

Ruska „velika trojka“ – pretnja Đokoviću, Federeru i Nadalu

Bila je spremna za penziju, a onda je dobila rak – i to je promenilo sve

Rus kreirao „savršenog tenisera“ – od Đokovića tri stvari, od Nadala i Federera po jedna

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala