Kosovo dobilo novog lobistu u američkom Kongresu: Ko je novi Engel umesto Engela

© Foto : Public DomainRiči Tores, naslednik Eliota Engela albanskog lobiste u Americi
Riči Tores, naslednik Eliota Engela albanskog lobiste u Americi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Eliota Engela, poznatog albanskog lobistu koji je posle 32 godine ostao bez mesta u američkom Kongresu, naslediće mladi Afroamerikanac, pripadnik LGBT populacije Riči Tores (32), a uskoro bi u novoj ulozi trebalo, kako je najavio, da poseti Kosovo.

Tores je u Kongres izabran iz 15. okruga države Njujork. Pre nego što se kandidovao za Kongres, Tores je nekoliko godina služio u gradskom veću Njujorka, upravo predstavljajući okrug u Bronksu u kom žive i rade američki Albanci, poput Alertona, Belmonta, Fordhama, oblast koju nazivaju „Mala Albanija“.

Engelov naslednik skočio iz „male“ u „veliku Albaniju“

Albanci sa Kosova su prezadovoljni izborom, a čestitke je lično dobio od sada tehničke ministarke spoljnih poslova u Prištini Melize Haradinaj-Stuble i Vljore Čitaku, otpravnice poslova konzulata tzv. Kosova.

​Međutim, da li je Tores dorastao ulozi koju je imao Engel je sasvim drugo pitanje. Vladimir Marinković, poslanik Skupštine Srbije i osnivač i predsedavajući Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, smatra da će Riči teško zameniti Engela na mestu albanskog lobiste s obzirom na činjenicu da ima godina koliko Engel staža u tom poslu.

Tores nije isto što i Engel

„Daleko od toga da je on uticajan kao što je bio Engel i koji je tri decenije aktivno lobirao za interese kosovskih Albanaca i važi za uticajnog i značajnog kongresmena za vreme admnistracije u Americi koju je vodila Demokratska stranka,“ kaže Marinković. 

​Engel je, dok su demokrate imale većinu u američkom Kongresu, vodio strateški važan Odbor za spoljne poslove i sa te pozicije i funkcije je mogao da deluje jako, kao što je to i radio, raznim tribinama koje su medijski bile ozbiljno propraćene.

„To su odnosi koji su uspostavljeni i ranije između Engela i Albanaca i pre nego što je postao kongresmen, jer je i on kao i Riči iz Njujorka i u albanskoj biračkoj bazi ima dosta glasača. Albanska dijaspora je jaka u Americi i svi koji predstavljaju tu zajednicu imali su komunikaciju i kontakte sa Ričijem. Ipak, sve to ni iz daleka ne može da ima uticaj na ključne igrače i u Kongresu, i u Senatu kao što je to imao Engel,“ smatra naš sagovornik.

Čime je Tores zaslužio Engelovo mesto možda se da zaključiti i iz njegovog susreta u novembru 2020. godine kada je i pobedio na izborima za Kongres, tokom susreta sa tzv. kosovskom ministarkom spoljnih poslova Haradinaj-Stubla u Njujorku.

Osudio „genocid“nad Albancima

Stubla je tada uručila plakete -zahvalnice eminentnim albansko-američkim liderima koji su svojim zaslugama doprineli nezavisnosti Kosova. Zahvalnicu je dobio , kao „novi prijatelj“ kako je rekla Stubla, i Riči Tores. O sastanku sa njim je kasnije izjavila: 

„Bio je to sjajan uvodni sastanak za koji verujem da će dovesti do buduće saradnje i sjajnih odnosa između albansko-američke zajednice i novog predstavnika 15. okruga u američkom Kongresu. Ako mu bude dozvoljeno, u Komitetu za spoljne poslove on je odlučan da poseti Albaniju, Kosovo i Severnu Makedoniju, u prvih šest meseci njegovog mandata u Kongresu.“

Tores je na svom Tviteru potom napisao da  je sa kosovskim ministrom spoljnih poslova razgovarao o potrebi obezbeđivanja pravde za ratne žrtve koje je, kako je naveo, sistematski ubijao i silovao u kampanji etničkog čišćenja Slobodan Milošević.

„Nikada ne bi trebali da izgubimo osećaj za moral u borbi protiv genocida, etničkog čišćenja i svih zločina protiv humanosti“, napisao je Tores u objavi od 23. avgusta, nakon sastanka sa Stublom.

Tores dolazi iz Demokratske stranke a postao je i prvi homoseksualno orijentisan Afro-latinoamerikanc izabran u Kongresu, gde je stupio na dužnost 3. janura.

Prvi gej afro-amerikanac u Kongresu

Činjenica da iza sebe vuče dve velike i veoma uticajne grupacije - LGBT i afro-američku, prema rečima našeg sagovornika, ne menja mnogo kad je reč o mogućnosti lobiranja za neka kosovska politička pitanja.

Prema pisanju albansko– američkog lista „Illyriapress“  Tores je pokazao snažno interesovanje za spoljne poslove i obećao je da će uskoro posetiti Kosovo.

Tores za pomenuti časopis rekao da će „nastaviti putem kojim je kongresmen Engel išao što se tiče albanskog pitanja.“Toresu je otac iz Portorika, a majka Afroamerikanka, odrastao je u lošim ekonomskim uslovima, uz samohranu majku koja je morala da odgaja pored njega i njegovog brata blizanca i sestru.

​Radio je kao pripravnik u kancelarijama gradonačelnika i državnog tužioca. Upisao je Univerzitet u Njujorku, ali je odustao na početku druge godine. Radio je takođe za člana gradskog saveta Džejmsa Vajsa, da bi na kraju postao direktor Vajsovog projekta stanovanja. Pomogao je da se otvori prvo sklonište za beskućnike za LGBT omladinu u Bronksu i obezbedio i sredstva za starije centre koji će služiti LGBT osobama u svih pet okruga 15. distrikta u Njujorku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala