Kant, ćilibar, nemački bunkeri – i ruski duh /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupila Tatjana BulatovićTorpeda
Torpeda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najzapadniji deo Rusije, nekadašnji Kenigsberg, rodno mesto Imanuela Kanta, impresivna arhitektura, nemački bunkeri, ratna utvrđenja, Baltik, ruski duh, jednom rečju — Kalinjingrad! 

Mešavina dve kulture, nemačke i ruske, dočekuje nas na samom ulazu u Kalinjingrad. Sa jedne strane zgrade u nemačkom stilu, a sa druge stare sovjetske „hruščovke“. Kaldrma krasi veliki deo grada, pa vožnja automobilom podseća na vožnju kočijom.

Tragovi istorije

U centru Kalinjingrada, pod zemljom se nalazi jedan od najvažnijih istorijskih objekata u Drugom svetskom ratu: nemački bunker iz koga su 1945. godine Nemci organizovali odbranu Kenigsberga. Bunker se nalazi sedam metara ispod zemlje i sada je muzej koji privlači mnogo turista. Opremljen je svom tehnikom i eksponatima koji doprinose stvaranju atmosfere tadašnjeg ratnog stanja, a mogu se videti i materijali koji svedoče o podvizima sovjetskih snaga tokom bitke za Kenigsberg. 

© Foto : Sputnjiku ustupila Tatjana BulatovićVoštane figure i eksponati u kabinetu nemačkog generala u muzeju u Kalinjingradu
Kant, ćilibar, nemački bunkeri – i ruski duh /foto/ - Sputnik Srbija
Voštane figure i eksponati u kabinetu nemačkog generala u muzeju u Kalinjingradu
Posebnu pažnju privlači prostorija u kojoj je tadašnji nemački general Oto Laš od sovjetskog maršala Aleksandra Vasiljevskog dobio ponudu za predaju nacističke Nemačke, i upravo u ovoj sobi je 9. aprila 1945. godine postignut dogovor  o prekidu vatre i kapitulaciji Nemaca

© Foto : Sputnjiku ustupila Tatjana BulatovićSovjetsko i nemačko oružje u muzeju-bunkeru
Kant, ćilibar, nemački bunkeri – i ruski duh /foto/ - Sputnik Srbija
Sovjetsko i nemačko oružje u muzeju-bunkeru
U istorijskom delu grada se nalazi takozvano ostrvo Kanta i na njemu Katedrala u Kenigsbergu. Ona je zaštićeno kulturno nasleđe i glavni simbol Kalinjingradske oblasti. Katedrala je pretrpela značajna oštećenja tokom ratnog perioda, ali je krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih godina konačno obnovljena. 
© Foto : Sputnjiku ustupila Tatjana BulatovićSimbol Kalinjingradske oblasti – Katedrala na ostrvu Kanta
Kant, ćilibar, nemački bunkeri – i ruski duh /foto/ - Sputnik Srbija
Simbol Kalinjingradske oblasti – Katedrala na ostrvu Kanta

„Zvezdano nebo nad nama i moralni zakon u nama“

Ono što je ostalo netaknuto i sačuvano do današnjeg dana je grobnica filozofa Imanuela Kanta. Radovi i stvaralaštvo ovog filozofa su posebno cenjeni u njegovom rodnom gradu, pa je stoga otvoren muzej posvećen Kantu u samoj Katedrali. Pošto je Kant bio filozof koji je postavio temelj klasičnom nemačkom idealizmu, zanimljivo je videti kako je tekao njegov život. Na primer, ostala je legenda pod nazivom „Kantov ručak“. Prema ovoj legendi, on nikada nije ručao sam, već je za njegovim stolom uvek bilo troje do devetoro ljudi. Kantu je ovo bio jedini obrok u toku dana koji je trajao satima, tokom koga je vodio interesantne razgovore i crpeo važne ideje za formulisanje svoje filozofije. 

© Foto : Sputnjiku ustupila Tatjana Bulatović„Kantov ručak“ – reprodukcija
Kant, ćilibar, nemački bunkeri – i ruski duh /foto/ - Sputnik Srbija
„Kantov ručak“ – reprodukcija

Ribarsko selo

Nemoguće je posetiti ostrvo Kanta, a ne primetiti takozvano Ribarsko selo sa druge strane reke. Ovaj gradski kompleks je specifičan po tome što je izgrađen u arhitektonskom stilu predratnog istočno-pruskog Kenigsberga. Omiljeno je mesto kako meštana, tako i turista. 

© Foto : Sputnjiku ustupila Tatjana BulatovićRibarsko ostrvo je omiljeno mesto i meštana i turista
Kant, ćilibar, nemački bunkeri – i ruski duh /foto/ - Sputnik Srbija
Ribarsko ostrvo je omiljeno mesto i meštana i turista
Dalje duž reke Pregolja, koja se uliva u Kalinjingradski zaliv Baltičkog mora, smešteni su eksponati Muzeja svetskog okeana. Međutim, među njima se izdvaja plovilo koje nije eksponat, niti model, već prava podmornica B-413 koja je korišćena u sklopu Ruske mornarice za vreme SSSR-a. Ovo je jedina podmornica u zemlji i jedna od retkih na svetu koja pripada predatomskom periodu podmorničke flote. Njena jedinstvenost je još u tome što je sačuvana u svom prvobitnom obliku. Svi mehanizmi, instrumenti i oružje su isti kao i na dan kada je podmornica povučena iz službe ruske mornarice
© Foto : Sputnjiku ustupila Tatjana BulatovićAutentična podmornica B-413, korišćena u sklopu Ruske mornarice za vreme SSSR-a
Kant, ćilibar, nemački bunkeri – i ruski duh /foto/ - Sputnik Srbija
Autentična podmornica B-413, korišćena u sklopu Ruske mornarice za vreme SSSR-a

Otići bez ćilibara – nemoguća misija

Iako nije mineral, ćilibar se smatra dragim kamenjem. U Kalinjingradskoj oblasti se nalaze njegove najveće zalihe i ljudi i dan-danas otkopavaju određena područja kako bi ga pronašli. Pored Muzeja koji je posvećen izrađenim predmetima od skupog ćilibara, ovo kamenje se može naći u skoro svakoj prodavnici, pa čak i na pijacama i tezgama. Razne nijanse ćilibara, od žute preko narandžaste pa sve do tamnosmeđe, predstavljaju inspiraciju za meštane koji ručno prave skulpture, nakit, šolje, magnete, pa čak i sapune od takozvanog „sunčevog kamena“. Otići iz Kalinjingrada bez nekog suvenira od ćilibara je nemoguća misija.

© Foto : Sputnjiku ustupila Tatjana BulatovićEksponati u Muzeju ćilibara u Kalinjingradu
Kant, ćilibar, nemački bunkeri – i ruski duh /foto/ - Sputnik Srbija
Eksponati u Muzeju ćilibara u Kalinjingradu
I dok centar grada krije podzemne bunkere, prigradska naselja su bogata utvrđenjima koja su korišćena tokom bitke za Kenigsberg. Ukupno ih u Kalinjingradu ima 12 i mnogi su sačuvani, pa se grad nekada naziva „muzej utvrđenja“. U njima su predstavljeni podvizi sovjetskih vojnika za vreme herojskog juriša na Kenigsberg. Tokom rata, na svakom utvrđenju su se vodile žestoke borbe, što je dovelo do značajnih oštećenja mnogih struktura. 

© Foto : Sputnjiku ustupila Tatjana BulatovićJedno od 12 sačuvanih utvrđenja u Kalinjingradu
Kant, ćilibar, nemački bunkeri – i ruski duh /foto/ - Sputnik Srbija
Jedno od 12 sačuvanih utvrđenja u Kalinjingradu
Kalinjingrad je biser Rusije u Evropi, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Istorija se pamti, tradicije se njeguju, slavi se i čuva ruski duh. 

Pročitajte i:

Pogledajte i emisiju Ljubinke Milinčić „Moj pogled na Rusiju“: Tajna Jusupovskog dvorca — najmisteriozniji zločin koji je potresao Rusiju

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala