Božićna trpeza: Pečena guska u Rusiji, u Egiptu kahk

CC0 / Pixabay / Trpeza
Trpeza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Običaji i hrana koja će se naći na trpezi za Badnje veče i Božić u pravoslavnom svetu razlikuju se od zemlje do zemlje, a svaki narod uneo je delić svoje tradicije i kulture.

Pravoslavni vernici, čija crkva poštuje stari julijanski kalendar, proslavljaju Božić, rođenje Isusa Hrista, 7. januara, a prethodi mu božićni post, koji traje od 28. novembra do 6. januara.

Po julijanskom kalendaru, pored Srpske pravoslavne crkve, Božić slave i ruska i gruzijska crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj, Makedonci i Kopti u Egiptu, proslavljaju ga kao državni praznik i Belorusija, Etiopija, Gruzija, Kazahstan, Moldavija, Ukrajina, dok su neke zemlje, poput Grčke i Rumunije, prešle na novi kalendar i ovaj praznik obeležavaju 25. decembra.

U Rusiji je običaj da se porodice okupljaju za stolom na Badnje veče, a zatim sledi posebna večera bez mesa. Glavno jelo se zove „kutja“, jelo napravljeno od kuvane pšenice, ječma, raži, heljde ili sočiva, pomešano sa sokom od badema i sa medom i makom, a toga dana deci se daje da jedu crni hleb. Večera se servira na belom stolnjaku koji simbolizuje belo platno u koje je Hrist uvijen po rođenju.

Za Božić na stolu treba da bude 12 jela, kao što u hrišćanstvu ima 12 apostola i 12 svetih dana i svetih večeri, od rođenja Isusa Hrista do Bogojavljenja.

Tradicionalno se Božić u Rusiji jede pečeno prase ili guska, a na stolu je obavezna i flaša crvenog vina. Neke domaćice pripremaju i božićni slatki hleb - kolač od biskvitnog testa.

U Gruziji se čeka da sat na Badnje veče otkuca 12 puta, a zatim počinje večera uz tradicionalno gruzijsko vino.

Prazničnu „svetu večeru" u Ukrajini čine boršč, četvrtasta kutija domaćeg pudinga, mleko, knedle s pečurkama ili kupusom i krompirom…

Oko 15 odsto stanovništva Egipta su hrišćani, a većina njih spada u Kopte koji Božić obeležavaju u januaru. Nakon božićnog posta, koji se završava u ponoć na Badnje veče, proslavljaju ga u svojim domovima, a gosti domaćinima donose na poklon kolačiće (kahk).

U Bugarskoj je običaj da se za Badnje veče priprema posebna večera od 12 jela bez mesa koja simbolišu 12 meseci u godini.

Kadaif je omiljena praznična poslastica vernika Jerusalimske patrijaršije, a za Božić je na trpezi obavezno tradicionalno jelo od jagnjećeg mesa.

U Grčkoj, koja je prešla na novi kalendar, za večeru koja se priprema za Badnje veče karakterističan je "Hristov hleb", na čijim korama su dekoracije koje obično predstavljaju poslove kojima se porodica bavi.

Za razliku od većine drugih pravoslavnih zemalja, u Grčkoj se za večeru i na Badnje veče služi meso, najčešće su to jela od jagnjetine i prasetine.

U Rumuniji se božićna večera priprema i po tri dana, i sastoji se uglavnom od prasetine na razne načine, sarmi, kobasica, a služi se i ćuretina, uz šljivovicu i vino. Na trpezi je i tradicionalni kolač sa suvim grožđem i lešnicima - „Kozonaći“.

U Srbiji za Badnji dan pripremaju posna jela, među kojima su prebranac, paprike punjene orasima, pirinčem ili pasuljem, kao i riba i salata od krompira, a na stolu se tradicionalno nađu kiseli kupus, pita od oraha, višanja ili bundeve, orašasti plodovi i suvo voće.

Za Božić u kući obavezno mora biti pečenica (najčešće je pečenje praseće ili jagnjeće), čorba, sarma, sitni kolači i tradicionalna česnica - pogača koji domaćica mesi na božićno jutro. U nekim krajevima običaj je da se nazdravlja kuvanom rakijom koja se pije i „da krv prostruji tokom hladnih zimskih dana“.

Iako se danas u većini zemalja sve manje sprema tradicionalna hrana, već se na trpezi nađe ono čega ima u kući ili hrana koju ukućani najviše vole, za Božići dalje članovi porodice i njihovi najbliži zajedno sedaju za sto i proslavljaju jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, dan radosti i ljubavi, druženja i poštovanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala