Bajden neće zakopati Trampovu ratnu sekiru

Pratite nas
Republikanci i demokrate u SAD su u jednom sasvim saglasni, da vrtoglavi privredni rast Kine mora da bude zaustavljen. Zato se ne može od Bajdena očekivati da će zakopati Trampovu ratnu sekiru i odustati od ekonomskog rata sa Kinom.

Ovakav zaključak se nameće iz više razloga, kaže za Sputnjik spoljno-politički komentator Borislav Korkodelović, dobar poznavalac prilika na Dalekom istoku, iako napominje da izabrani predsednik Amerike Džo Bajden još nije detaljno o tome govorio.

„On je u intervjuu za Njujork tajms u decembru rekao da neće žuriti sa smanjivanjem carina na kinesku robu, niti će napustiti trgovinski sporazum koji su u januaru 2020. postigli Peking i Vašington posle dugih i mučnih pregovora“, kaže Korkodelović za Sputnjik.

Bajden će nastaviti Trampovu politiku prema Kini 

Korkodelović podseća da je Tramp započeo trgovinski rat sa Pekingom u nadi da će smanjiti američki deficit u trgovini sa Kinom, što se nije desilo, ali su privrednici s obe strane trpeli štetu. Posle teških pregovora,  pre godinu dana je  došlo do potpisivanja sporazuma između Vašingtona i Pekinga koji će se realizovati u više faza.

© AP Photo / Ahn Young-joonTrampovu ratnu sekitu usmerenu na rast kineske privrede Bajden neće zakopati jer su u tome saglasni i republikanci i demokratekine u SAD.
Bajden neće zakopati Trampovu ratnu sekiru - Sputnik Srbija
Trampovu ratnu sekitu usmerenu na rast kineske privrede Bajden neće zakopati jer su u tome saglasni i republikanci i demokratekine u SAD.

„U prvoj fazi tog sporazuma je vrlo važan detalj veliko otvaranje kineskog tržišta za američku robu što je oročeno na dve godine. To se u 2020. nije dogodilo pre svega zbog pandemije koja je potpuno poremetila privredu SAD, i ništa nije ostvareno u pogledu povećanja kineskog uvoza“,  podseća naš sagovornik.

Kada je u pitanju druga faza ona se, kako napominje, odnosi na pitanja koja već dugo godina opterećuju odnose, a u Americi i na Zapadu se definišu kao kineska krađa intelektualne svojine, dampinška proizvodnja i izvoz, nedozvoljeno finansiranje državnih preduzeća i pritisak na američke kompanije da se prilikom sklapanja ugovora o poslovanju u NR Kini obavežu i na transfer savremene tehnologije.

Saglasni republikanci i demokrate

Bajden od toga, po oceni Korkodelovića, neće odstupiti, jer se tu radi o dubokim, višeslojnim sukobima i sporovima izmeću dveju najmoćnijih država i privreda sveta.

„Ova godina će na neki način biti mirnija u tim odnosima, pragmatičnija. Razvijaće se više bilateralni kontakti, čak se očekuje da to bude inicirano od šefa države u Vašingtonu. Suština je, međutim, da je to problem koji će trajati decenijama“, kaže Korkodelović i dodaje:

U Vašingtonu postoji bespogovorna saglasnost između republikanaca i demokrata da vrtoglavi rast Kine mora da bude zaustavljen i da oni u tome neće birati sredstva.

Pogotovo je to jasno posle najnovije analize londonskog Centra za ekonomska i poslovna istraživanja, prema kome će Kina prestići SAD i postati prva ekonomija u svetu 2028. godine, pet godina ranije nego što je prethodno procenjeno. Tome će doprineti razlika u oporavku od pandemije virusa kovid 19.

CC0 / Pixabay / Kina će prestići SAD i postati prva ekonomija u svetu 2028. godine, pet godina ranije nego što je prethodno procenjeno.
Bajden neće zakopati Trampovu ratnu sekiru - Sputnik Srbija
Kina će prestići SAD i postati prva ekonomija u svetu 2028. godine, pet godina ranije nego što je prethodno procenjeno.

Kina prva ekonomija sveta pet godina pre planiranog

Procenjuje se da će Kina ostvariti prosečan ekonomski rast od 5,7 odsto godišnje od 2021. do 2025. godine, a da će zatim usporiti na 4,5 odsto godišnje od 2026. do 2030. godine.

Iako će SAD verovatno imati snažniji oporavak 2021, njihov ekonomski rast bi mogao da uspori na 1,9 odsto od 2022. do 2024. godine, a zatim na 1,6 odsto nakon toga, ističe se u izveštaju, koji je preneo Blumberg.

Korkodelović kaže da se taj izveštaj odnosi na nominalni BDP, a da je još 2017. prema proceni Svetske banke Kina prevazišla SAD kada je u pitanju BDP meren paritetom kupovne moći.

Sagovornik Sputnjika ističe da je uprkos silnim carinskim opterećenjima Trampove administracije na kinesku robu i trgovinskom ratu koji se vodi između Vašingtona i Pekinga, 2020. zabeležen značajan rast kineskog izvoza u SAD. On napominje da se Kina na početku drugog kvartala 2020. na čemu je insistrirao predsednik Si Đinping, više okrenula svom tržištu jer već sada ima srednju klasu od 440 miliona ljudi i do 2030. ona će porasti na oko 850 miliona.

„Oni će 2035. godine imati između 20.000 i 26.000 dolara po glavi stanovnika i to mereno nominalnim BDP-om. Znači postoji jedna ogromna baza unutar Kine koja joj omogućava da tu svoju izvozno orijentisanu privredu prebaci na domaće tržite i da akcenat bude na domaćoj potrošnji“, kaže Korkodelović.

Zbog svega toga on smatra da neće biti ništa od zakopavanja Trampovih ratnih sekira i da će biti nastavljen ekonomski rat Amerike sa Kinom u nameri da obuzda njen rast i spreči je da postane najjača ekonomska sila na svetu. Samo će to, kako kaže, Bajden raditi u svom stilu, na malo suptilniji način nego Tramp.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala