Američka mornarica namerava da patrolira u blizini ruske arktičke obale

CC BY 2.0 / Chief Petty Officer Darryl Wood / Američke podmornice "Konektikat", "Hartford" i britanska podmonica "Trenčant" tokom vojnih vežbi u Arktičkom polarnom krugu
Američke podmornice Konektikat, Hartford i britanska podmonica Trenčant tokom vojnih vežbi u Arktičkom polarnom krugu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka mornarica započinje redovno patroliranje u blizini ruske obale na Arktiku kako bi ometala „napredovanje Moskve“ iznad Arktičkog polarnog kruga, izjavio je sekretar američke mornarice Kenet Brajtvajt, prenosi „Brejking difens“.

On je naveo da će narednih godina Vašington morati da „agresivnije“ deluje na Arktiku kako bi osporio ruske, kao i kineske „pretenzije“.

Odgovarajući na pitanje da li Sjedinjene Američke Države treba da sprovode operacije „obezbeđivanja slobodne plovidbe“ u blizini severne obale Rusije, Brajtvajt je uporedio situaciju u tom regionu sa situacijom u Južnom kineskom moru, gde Kina ima teritorijalne sporove sa nekim zemljama.

„Morski putevi na severu postaju plovni, američka mornarica namerava da našim partnerima garantuje slobodu plovidbe“, istakao je on. Ovu strategiju nazvao je „smelijom pozicijom“, „pravom i obavezom“ Sjedinjenih Američkih Država kao „dominantne pomorske sile u svetu“.

Prema njegovim rečima, glavna prednost Sjedinjenih Ameirčkih Država na Arktiku su podmornice. Ali američka mornarica moraće da iznajmi ledolomce od saveznika, dok Rusija ima čitavu flotu ledolomaca, a Kina gradi takve brodove tempom sa kojim SAD „ne mogu da se uporede“, dodao je on.

Američki ledolomac Polarna zvezda na Antarktiku - Sputnik Srbija
Američki časopis o ledolomcima u SAD: U užasnom stanju u poređenju sa ruskim

Povećavanje prisustva američkih ratnih brodova na Arktiku ranije je prokomentarisao ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. Prema njegovim rečima, vojno-političku situaciju u regionu komplikuje konkurencija vodećih zemalja sveta za pristup resursima i saobraćajnim vezama. Rusija aktivno razvija Severnu flotu kako bi ojačala svoje odbrambene sposobnosti i obezbedila svoje nacionalne interese na Arktiku, naglasio je on.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je izrazilo zabrinutost zbog toga što Sjedinjene Američke Države povećavaju svoje vojno prisustvo u arktičkom regionu i napomenulo da se Moskva zalaže da Arktik i dalje ostane polje za mirnu saradnju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala