Više javno tužilaštvo izreklo mere za skrnavljenje memorijala „Večna vatra“

© Foto : Ustupljeno SputnjikuUgašena Večna vatra
Ugašena Večna vatra - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mladić A. R. (22), za koga se sumnja da je sa sedamnaestogodišnjakom pre nedelju dana oskrnavio spomenik „Večna vatra“ na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda, na saslušanju nije iznosio odbranu i njemu je izrečena mera zabrane prilaska maloletnim licima iz te sumnjive grupe, kao i mera zabrane posećivanja određenih mesta.

Kako prenose Novosti, on je saslušan u ponedeljak u Višem javnom tužilaštvu.

Pripadnici MUP pre dva dana pronašli su dvojicu huligana, starijeg su priveli, dok je protiv maloletnika podneta krivična prijava za uništavanje i oštećenje tuđe stvari i izazivanje nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti. Oni su osumnjičeni da su farbom išarali monument, koji su sredinom decembra otkrili predsednik Vučić i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, te da su na kanti boje ostavili natpis „Oslobodioci? Ne, nikada“. Takođe, ugašen je i plamen, simbol spomenika i srpsko-ruskog prijateljstva.

Kako je navedeno iz MUP, pretpostavlja se da je ova grupa oštetila i spomenike na Kalemegdanu, u septembru i decembru prošle godine. Crvenom i plavom bojom, kao i uvredljivim natpisima bile su išarane grobnice narodnih heroja na beogradskoj tvrđavi u kojima počivaju Moša Pijade, Ivan Milutinović, Ivo Lola Ribar i Đuro Đaković. Bahati huligani su išarali i njihove biste, a intervencijom nadležnih komunalnih preduzeća, spomenici su ubrzo očišćeni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala