Vašington: Decembarski sajber-napadi ─ pokušaj dobijanja obaveštajnih podataka

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaHakerski napad
Hakerski napad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke obaveštajne službe smatraju da je masovni hakerski napad na federalne institucije u decembru prošle godine predstavljao pokušaj dobijanja obaveštajnih podataka i da u tome verovatno ima ruskog traga, saopštila je američka Agencija za sajber-bezbednost i bezbednosnu infrastrukturu.
Agencija, koja je deo Ministarstva za unutrašnju bezbednost, tvrdi da je „izvršilac ciljanog sajber-napada, koji je verovatno poreklom iz Rusije, odgovoran za većinu ili sve nedavno otkrivene sajber-napade na vladine i nevladine mreže“.

„Trenutno smatramo da je sajber-napad bio i nastavlja da bude pokušaj dobijanja obaveštajnih podataka. Preduzimamo sve neophodne korake kako bismo procenili puni obim tih akcija i pružili odgovarajući odgovor“, navedeno je u saopštenju nakon istrage koju su zajedno sproveli Agencija za nacionalnu bezbednost, Federalni istražni biro (FBI), Agencija za sajber-bezbednost i uprava Nacionalne obaveštajne službe.

Kako se navodi, obaveštajne službe su do danas uspele da ustanove da su od otprilike 18 hiljada klijenata kompanije „Solar Vinds Orion“, pogođenih napadom, samo mali broj bile žrtve zlonamerne aktivnosti na njihovim mrežama.

„Identifikovali smo manje od 10 vladinih resora koji ulaze u tu kategoriju i radimo na tome da otkrijemo i upozorimo nevladine institucije koje su takođe mogle da budu pogođene“, navedeno je u saopštenju.

Autori izjave su to što se dogodilo nazvali „ozbiljnim hakovanjem koje će zahtevati stalne i ciljane napore za eliminisanje njegovih posledica“.

Dodaje se da se istraga incidenata nastavlja.

Ranije je objavljeno da je grupa hakera uspela da dobije pristup velikom broju američkih vladinih agencija preko softvera firme „Solar vinds“. Među hakovanima su Ministarstva odbrane, finansija, nacionalne bezbednosti i trgovine, kao i Stejt department. Osim toga, moguće je da su hakovani i američko Ministarstvo energetike i Nacionalna uprava za nuklearnu bezbednost.

Brojni američki mediji su za hakovanje optužili ruske sajber-kriminalce. Istovremeno, američki predsednik Donald Tramp rekao je da, suprotno tvrdnjama nekih medija, iza hakerskog napada na američke vladine agencije mogla bi da stoji Kina, a ne Rusija.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov naglasio je da Rusija nema nikakve veze sa napadima i podsetio da je Moskva više puta nudila nastavak dijaloga o sajber bezbednosti, ali da je dobila „kategoričko odbijanje“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala