Ukrajinski ministar demantuje Dodika: Tražimo da se ikona vrati

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaDržavna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu
Državna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba rekao je da zvanični Kijev i dalje traži da se Ukrajini vrati ikona koja je poklonjena ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu tokom posete Bosni i Hercegovini.

On odbacio izjavu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika koji je juče rekao da Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone i da je do sada ukrajinske vlasti nisu tražile.

„Ukrajinska ikona je opekla prste .... ruskim diplomatama, koji se nje odriču. Ali, gospodin Dodik nastavlja da laže... Ukrajina i dalje traži da se ikona vrati“, napisao je Kuleba na Tviteru.

Podsetimo da je u vreme posete Sergeja Lavrova BiH u decembru prošle godine objavljeno da je  Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije pozlaćenu ikonu iz 18. veka iz Luganska.

Na ovu vest reagovala je ukrajinska ambasada u Sarajevu, koja je uputila notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH, sa zahtevom za pružanjem detaljne informacije o poreklu ikone. Ambasada Ukrajine navela je da je poklon pružanje podrške navodnoj agresivnoj politici Ruske Federacije.

Potom je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da će ikona će biti vraćena darivaocu radi daljeg razjašnjenja njene istorije preko Interpola.

U jednoj od ranijih izjava Dodik je naglasio da ikona nije ukradena i da spada u red porodičnih osveštanih ikona.

„Salve izmišljotina i neistina usledile su nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je reč o ikoni koja je deo kulturne baštine i nacionalno blago, što nigde nije ustanovljeno. To potvrđuje i činjenica da ni sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona, niti da je ko potražuje, ili da je deo bilo čije kulturne baštine, ali uprkos tome širenje neistina u javnosti se nastavlja“, istakli su ranije iz Kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala