Tramp naredio: Vojska kreće na Kapitol

© REUTERS / Jonathan ErnstAmerički predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aktuelni američki predsednik Donald Tramp naredio je Nacionalnoj gardi iz država Merilend i Virdžinije da intervenišu na nasilnim protestima u Vašingtonu.

Vojska je aktivirala čitavu Nacionalnu gardu 1.100 vojnika, rekao je jedan vojni zvaničnik za „Njujork tajms“, a guverner Virdžinije poslao je članove Virdžinijske garde zajedno sa 200 vojnika iz Virdžinije da uguše nasilje u glavnom gradu.

Trupe se šalju kako bi ih rasporedili na Kapitol i na druge tačke oko Vašingtona. Sekretar vojske Rajan Mekarti i vršilac dužnosti ministra odbrane Kristofer Miler ovu odluku su doneli jer Trampove pristalice savlađuju policiju Kapitola. Oni takođe traže policijski čas od 18.00. do 6 sati ujutru u Vašingtonu.

Predstavnica za štampu Bele kuće Kajli Mekenani saopštila je na svom nalogu na Tviteru da je predsednik Tramp pozvao na prekid nasilja i na mir, prenosi Tanjug.

Si-En-En izveštava da je država Virdžinija poslala 200 pripadnika svoje policije, a iz kabineta guvernera te države Ralfa Nortama potvrđeno je i da je u toku mobilizacija pripadnika Nacionalne garde, prenosi Tanjug.

U međuvremenu se oglasio i aktuelni potpredsednik SAD Majk Pens, koji je evakuisan iz kongresnog zdanja u trenutku kada su demonstranti upali u zgradu Kongresa.

„Nasilje i destrukcija na Kapitol hilu moraju prestati i to moraju prestati odmah. Svako ko učestvuje u protestima mora poštovati naredbe policije i momentalno napustiti zgradu Kongresa“, objavio je američki potpredsednik na svom Tviter nalogu, navodi Tanjug.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala