U pećini i na obali mora: Šest najneobičnijih crkava u Rusiji /foto/

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaCrkva Znamenja Presvete Bogorodice u Dubrovici
Crkva Znamenja Presvete Bogorodice u Dubrovici  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crkva u pećini, gotska fasada, sferna kupola i hram-svetionik, sve su to opisi najneobičnijih pravoslavnih crkava u Rusiji.

Spaski Kostomarovski manastir

CC BY 3.0 / Ilga Gondareva / Crkva Serafima Sarovskog u Kostomarovskom manastiru
U pećini i na obali mora: Šest najneobičnijih crkava u Rusiji /foto/  - Sputnik Srbija
Crkva Serafima Sarovskog u Kostomarovskom manastiru

Crkve u pećinama su u Rusiji vrlo retke, zato je manastir u Kostomarovu u Voronješkoj oblasti jedinstven. Istoričari i dalje spore oko vremena njegovog osnivanja. Prema nekim verzijama, hramovi u pećinama su postojali još u prvim vekovima naše ere. Gradili su ih hrišćani bežeći od progona. Druga pretpostavka je da su hram osnovali monasi koji su ovde došli zajedno sa kozacima u 17. veku.

Arhitektura manastira podseća na čuvene pećinske hramove u Kapadokiji, region na severu Turske. Manastir se prvi put pominje u hronikama tek sredinom 17. veka.

Hramovi pri manastiru građeni su nekoliko vekova. Iznenađuje da su hrišćani koji su ih gradili ponovili arhitekturu i dekorativne elemente pećinskih građevina podignutih na ovom mestu ranije.

Pod sovjetskom vlašću želeli su da prilagode crkve za rudnik, ali im nije uspelo. A 1990-ih započet je rad na čišćenju Kostomarovskih pećina, kkao bi zatim bio otvoren ženski manastir Spaski 1997. godine.

Crkva Znamenja Presvete Bogorodice u Dubrovici

CC BY-SA 4.0 / Olenka1805 / Cropped imageCrkva Znamenja Presvete Bogorodice u Dubrovici
U pećini i na obali mora: Šest najneobičnijih crkava u Rusiji /foto/  - Sputnik Srbija
Crkva Znamenja Presvete Bogorodice u Dubrovici

Ovu crkvu u golicinskom baroknom stilu sagradili su najverovatnije italijanski majstori. Njene rezbarene skulpture izgledaju kao da su iz Rima ili Torina, a ne iz Rusiji krajem 17. veka.

Kažu da se takvo obilje inostranih inovacija nije toliko svidelo patrijarhu Adrijanu i da je odbio da osvešta crkvu. Međutim, 1703. godine svečani obred, kome je prisustvovao Petar Prvi, je održan.

Neobičan izgled jednom je čak i spasio hram. Napoleonovi vojnici 1812. godine se nisu usudili da ga opljačkaju, za razliku od većine drugih crkava na njihovom putu. Međutim, boljševici su imali manje sreće i 1931. godine zvonik je dignut u vazduh.

Hram je veoma popularan kod turista koji uglavnom dolaze iz Moskve.

Vladimirovska crkva u Bikovu

U Podmoskovju postoji i uzorak takozvane ruske gotike ili pseudogotike. Ova crkva od belog kamena podignuta je 1789. godine o trošku moskovskog generalnog guvernera Mihaila Izmailova u znak sećanja na njegovu pokojnu suprugu.

CC BY-SA 4.0 / Ludvig14 / Cropped imageVladimirovska crkva u Bikovu
U pećini i na obali mora: Šest najneobičnijih crkava u Rusiji /foto/  - Sputnik Srbija
Vladimirovska crkva u Bikovu

Pretpostavlja se da je crkvu projektovao poznati arhitekta Vasilij Baženov, autor remek-dela kao što su Paškov dom i dvorac Mihajlovski u Moskvi. Baženov se sukobio sa caricom Katarinom Drugom, koja ga je optužila da ima veze sa masonima. Inače, masonski simboli se mogu videti i u ukrasima imanja podignutog u blizini hrama. Dekor dvospratnog hrama je bogat, a 1884. godine u blizini je podignut zvonik u istom stilu.

Crkva Svete Trojice „Kulič i Uskrs“ u Sankt Peterburgu

 

CC BY-SA 3.0 / Alexander Yakushin / Crkva Svete Trojice "Kulič i Uskrs" u Sankt Peterburgu
U pećini i na obali mora: Šest najneobičnijih crkava u Rusiji /foto/  - Sputnik Srbija
Crkva Svete Trojice "Kulič i Uskrs" u Sankt Peterburgu

Crkva Svete Trojice „Kulič i Uskrs" u Sankt Peterburgu je redak primer kako je ime iz naroda postalo zvanično. Iako je u stvari ideja koja stoji iza tako neobične arhitekture, zvonik u obliku piramide i hrama rotonde, mnogo složenija.

Hram je izgrađen na teritoriji imanja princa Aleksandra Vjazemskog novcem koji mu je poklonila Katarina Druga. To se vidi na natpisu na fasadi: „U znak sećanja na Vašu velikodušnost. Započeta izgradnja 1785. godine“.

Arhitekta je bio poznati majstor Nikolaj Ljvov, ali koncept je dao princ Vjazemski, koji je bio generalni tužilac. Rotonda, prema njegovoj ideji, simbolizuje „hram pravde“, a piramidalni zvonik „nepokolebljivo jedinstvo tri vrline: istine, čovečnosti i savesti“.

Narod je izgled hrama podsećao na jela koja su se služila za Uskrs, tako da je dobio naziv „Kulič (ruski uskršnji kolač) i Uskrs“.

Hram je 1938. godine zatvoren, ali je proglašen spomenikom velikog značaja, što ga je spasilo od uništenja. Posle Velikog otadžbinskog rata ponovo je otvoren i do raspada SSSR-a bio je jedan od retkih otvorenih hramova u Lenjingradu.

Preobraženska crkva u selu Krasnoje, Staricki rejon

U malom selu u regiji Tver nalazi se crveni gotički zamak, koji je zapravo pravoslavna crkva. Izgrađena je o trošku Poltorackih, nekoliko zemljoposednika koji su ovde živeli. Mark Fjodorovič Poltoracki bio je prvi direktor dvorske pevačke kapele i državni savetnik. A njegova supruga Agafoklea Aleksandrovna poticala je iz stare plemićke porodice i donirala je mnogo novca za bolnice i crkve.

CC BY-SA 4.0 / Belliy / Cropped imagePreobraženska crkva u selu Krasnoje, Staricki rejon
U pećini i na obali mora: Šest najneobičnijih crkava u Rusiji /foto/  - Sputnik Srbija
Preobraženska crkva u selu Krasnoje, Staricki rejon

Prema njenoj želji kao obrazac za crkvu je uzet Česmenski hram u Sankt Peterburgu. Smatra se da je želela da privuče pažnju Katarine Druge i zadobije njenu naklonost. Nije joj to uspelo jer je hram osvećen tek 1803. godine, za vreme vladavine unuka velike carice.

Crkva je 1859. godine zajedno sa imanjem prodata Borisu Kostiljevu, čiji je unuk tokom Prvog svetskog rata u blizini hrama sagradio bolnicu.

Hram-svetionik u selu Malorečenskoje

© Sputnik / Yuriy LashovHram-svetionik Svetog Nikolaja Čudotvorca u selu Malorečenskoje, Sudakski rejon, Krim
U pećini i na obali mora: Šest najneobičnijih crkava u Rusiji /foto/  - Sputnik Srbija
Hram-svetionik Svetog Nikolaja Čudotvorca u selu Malorečenskoje, Sudakski rejon, Krim

Od svih crkava na Krimu, ovo je najviša, visoka je 60 metara. Osvećena je 2007. godine u ime Svetog Nikolaja Čudotvorca, jer se ovaj svetac smatra zaštitnikom mornara.

Hram-svetionik ima dva nivoa. Na prvom se nalazi Muzej katastrofa na vodi, a na drugom je crkva. Arhitektura je veoma neobična, Majka Božja i Sveti Nikolaj Čudotvorac prikazani su u nišama na sva četiri zida svetionika. Umesto kupole se nalazi kugla koja simbolizuje planetu Zemlju.

Ovu crkvu veoma vole turisti, jer se sa osmatračnice otvara spektakularni pogled na južnu obalu Krima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala