Plamen Večne vatre ponovo gori u Beogradu /foto/

Pratite nas
Na spomeniku „Večna vatra“ na Groblju oslobodilaca Beograda, sedam dana posle skrnavljenja, plamen ponovo gori, preneo je Beoinfo.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je taj spomenik i podsetio da „Večna vatra“ gori u znak zahvalnosti svima onima koji su dali svoje živote da bi Beograd bio slobodan.

„U ‘Beogradskoj operaciji’ koja je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine, poginulo je 2.996 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske i 960 pripadnika Crvene armije. Od njih, 1.395 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske i 818 pripadnika Crvene armije sahranjeno je na Groblju oslobodilaca Beograda. Groblje je podignuto 1954. godine kao večna zahvalnost svima koji su se žrtvovali da bi naš grad bio slobodan i da bi mogao da se razvija kao što se razvija danas”, rekao je Vesić.

On je podsetio da je „Večna vatra“ podignuta decembra prošle godine, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina u znak zahvalnosti i sećanja na nastradale.

Skrnavljenje ‘Večne vatre’ bio je potpuno nerazuman čin, koji ne može da se objasni racionalnim razlozima, osim da je to vandalizam i ruganje našoj istoriji“, Vesić.

Izrazio je uverenje da će „Večna vatra“ na ponos svih nas večno goreti i da će biti dokaz zahvalnosti onima koji su se žrtvovali da bi Beograd bio slobodan, ali i dokaz večnog prijateljstva Rusije i Srbije.

Događaju su prisustvovali i predstavnici ambasade Rusije.

Pročitajte još

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala