Oborio je rekord legende, ali je i dalje „daleko od vrhunca“ /video/

© AFP 2023 / MUSTAFA ABUMUNESArmand Duplantis, švedski atletičar
Armand Duplantis, švedski atletičar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Švedski atletičar Armand Duplantis veruje da može da obori sopstveni svetski rekord.

Dvadesetjednogodišnjak, koji se takmiči u disciplini skoka s motkom, u februaru prošle godine je u Glazgovu postavio rekord skokom visine 6,18 metara.

On je tim rezultatom, ostvarenim u dvorani, nadmašio sopstveni rekord za 0,01 metara, a tokom 2020. godine preskočio je i rezultat legendarnog Ukrajinca Sergeja Bubke na otvorenom, preskočivši šipku na visini od 6,15 metara u Rimu.

„Mislim da, definitivno, mogu da nadmašim taj rezultat (svetski rekord prim. aut.)“, rekao je Duplantis za „Bi-Bi-Si“.

Bubka, neko ko je svetski rekord oborio više od 30 puta, ima visoko mišljenje o mladom Šveđaninu i veruje da može da skoči čak i 6,25 metara.

Potez - Sputnik Srbija
Igra stara 1.500 godina doživela je novu mladost i preuzela internet

„Koliko visoko? Ne znam, ali mislim da mogu više. Uvek ima prostora za napredak i siguran sam da nisam došao do svog vrhunca“, objasnio je popularni Mondo.

Duplantis je priznao da ga je obaranje Bubkinog rekorda, nekoga na koga se ceo život ugledao, motivisalo da nastavi da se bori uprkos poteškoćama koje je doživeo zbog virusa korona.

„Tokom odrastanja Bubka je predstavljao mitsku legendu. Nije bilo realno to što je on radio, izgledalo je bukvalno nemoguće. Svaki njegov rezultat koji uspete da odobrite je ogromna stvar“.

Poslednje takmičenje na kojem Duplantis nije trijumfovao bilo je Svetsko prvenstvo u Dohi 2019. godine. Od tada je ostvario 16 pobeda zaredom.

„Cilj mi je da osvojim zlato na Olimpijskim igrama. Još od detinjstva sanjam olimpijsko zlato i to mi je cilj za narednu sezonu“, otkrio je Duplantis.

Borac na ivici života: „Srećan sam što prolivam sopstvenu krv“

Najveći sportski događaji u 2021. godini

Srbija čeka Olimpijske igre – neka nas bude bar stotinu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala