Najbolji srpski dubl igrač za Sputnjik: Iz Turske preko Dubaija do Australije – po trofej za Srbiju!

© AFP 2023 / SAEED KHANNikola Ćaćić
Nikola Ćaćić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpska teniska reprezentacija će u Australiji braniti trofej u ATP kupu, a deo ekipe će ponovo Nikola Ćaćić, najbolji srpski igrač u konkurenciji dublova.

Momak rođen 1990. godine u Banjaluci je 56. na ATP listi dubl igrača, što ga čini ubedljivo najboljim od srpskih tenisera, s obzirom na to da se Dušan Lajović nalazi na 95. mestu.

Ćaćića smo pronašli u Antaliji, gde nastupa na turniru iz serije 250 i vredno se priprema za put u Australiju, u okolnostima „nove normalnosti“ koje i dalje nisu normalne, niti će ikada biti.

„Slično je kao prošle godine, testiranje, karantin u sobi, pa dok se ne dobije negativan test i onda se na svaka četiri dana testiraš. Sve mere su tu, nosimo maske, s tim da smo u ovom hotelu izmešani sa svim turistima, koji ne nose maske, niti imaju obavezu testiranja“, rekao je Ćaćić na početku razgovora.

Mere predostrožnosti su prošle godine bile velike, igrači su morali da budu izolovani u posebnim hotelima, ali naš sagovornik kaže, kako je vreme odmicalo „organizatori su počeli da zabušavaju“.

„Eto počeli su da puštaju i turiste da budu tu, soba do sobe praktično...“

View this post on Instagram

A post shared by Nikola Cacic 🎾 (@cacko90)

Ćaćić je preneo i svoja iskustva iz Amerike, pošto se na tom kontinentu nastavila prethodna sezona, turnirima u Njujorku, Masters Sinsinatijem i Ju-es openom, ali i opisao kako su stvari izgledale u Evropi.

„U Americi su bile najstrožije mere, veoma striktne, u Evropi je posle bilo malo blaže, recimo u Italiji i na Rolan Garosu smo mogli samo da idemo od hotela do terena, ali na primer na turniru u Kicbilu si mogao da ideš gde hoćeš. Bilo je sve čudno i neobično na početku, ali smo se koliko-toliko navikli... Bilo je teško dok su se igrali turniri u halama, nismo imali mogućnosti uopšte da izađemo na svež vazduh, zatvoreni smo bili ili u hali ili u sobi, nismo mogli da prošetamo, da imamo kontakt sa spoljnim svetom... Najteže je bilo na kraju godine, zato su tada stizali i loši rezultati“.

Celokupna situacija na globalnom nivou, neizvesnost, oprečne informacije, sve je to nužno uticalo na sportiste koji su u jednom periodu bili sprečeni da se bave svojim poslom i da rade ono što najviše vole.

„Kod nas je najveći problem bila motivacija, trebalo se motivisati za treninge, za izlazak na teren, pogotovo je čudno bilo to što nema publike, naročito za vrhunske igrače koji su navikli da igraju pred više hiljada ljudi. Njima je bilo dosta teže, Novaku na primer, teško je bilo motivisati se posle dugog perioda neigranja, zatvorenosti u stanovima, kućama, karantinima, ali sa druge strane igrači su bili željni da zaigraju... Početak je bilo koliko-toliko u redu, ali je kraj godine bio težak, svi su se već zasitili okolnosti, mera, zabrana...“

U opasnosti od odlaganja bilo je i održavanje ATP kupa, takmičenja reprezentacija koje je Srbija osvojila prošle godine, na krilima fenomenalne podrške navijača, srpskih iseljenika u Australiji.

View this post on Instagram

A post shared by Nikola Cacic 🎾 (@cacko90)

„Prvobitno je bilo govora o tome da će se ATP kup otkazati, ali će se ipak održati u skraćenom formatu, biće 12 timova, igraće se šest dana. Imaćemo i dvonedeljni karantin, ali je ATP kup drugačiji od drugih turnira, nisi sam, biće tu ceo tim, baš je i Novak prokomentarisao da se uvek dobro oseća kada dođe da igra za reprezentaciju, da dobije nova krila i novu energiju. Videli smo da su prošle godine, posle ATP kupa, svi odigrali fenomenalno, Novak je igrao odlično, Lajović takođe, ja sam osvojio ATP turnir u Monpeljeu, neke čelendžere...“

Ćaćić će ponovo biti deo srpskog tima i, kako kaže za Sputnjik, ima veliku želju da tim opet napravi dobar rezultat, iako će i put do Australije biti drugačiji nego ranije.

„Dobio sam šansu da budem tu, srećan sam što ću biti deo tima. Prošle godine sam prvi put bio u reprezentaciji, nisam igrao u Dejvis kupu, ali je slična atmosfera. Mi svakodnevno dobijamo mejlove, informacije o putovanju, obezbedili su nam avion iz Dubaija, o trošku Australije, moći ćemo da biramo između dva dana, ali nas sve tamo očekuje dvonedeljni karantin. Imaćemo nekoliko sati samo van sobe, toliko i za treninge, uz opasnost od deportacije ukoliko se pravila prekrše“.

Srpski tim će na ATP kupu od 1. do 7. februara predvoditi Viktor Troicki, prvi put kao selektor, posle reprezentativne karijere koja je trajala više od deceniju, a u timu će uz Ćaćića biti Novak Đoković, Filip Krajinović i Dušan Lajović.

„Normalne su promene, Viktora svi dobro poznajemo i mislim da će se dobro snaći. Biće drugačije u odnosu na prošlu godinu kada smo imali veliku podršku navijača i osvojili trofej, a sa Noletom u timu je sve moguće, uključujući i odbranu trofeja. Duci je dobro trenira, igra dobro, tu je i Filip, mislim da možemo da ponovimo rezultat, ali je sigurno da neće biti lako“.

View this post on Instagram

A post shared by Nikola Cacic 🎾 (@cacko90)

Srbiji poziciju branioca titule komplikuje i činjenica da će uz nju biti još samo 11 timova, najboljih na svetu, što znači da neće biti lakih protivnika.

„Da je veći broj ekipa sigurno je da bi bilo lakše, ali će se ovde od starta igrati sa igračima iz Top 10, što nije lako. Videćemo, posle dva meseca neigranja, samo dva turnira... Za svakoga će biti isto“, dodao je Ćaćić.

Srpski teniser je, zasad, usresređen na obaveze u Antaliji, gde nastupa u tandemu sa Fredrikom Nilsenom, a očekuje da sa istim partnerom zaigra i na Australijan openu, dok je ostatak sezone i dalje neizvestan.

„Tek su nedavno izbacili kalendar, nisam još dogovorio turnire, ne mogu baš da biram na kojima ću igrati, tako da je sve otvoreno“, istakao je Ćaćić.

Možda je, u ovim okolnostima, za momka rođenog u Banjaluci i bolje, s obzirom na to da nas je pandemija naučila da ne planiramo previše, već da pokušamo da ugrabimo prvu šansu – a prva velika je na korak, predstojeći ATP kup i velika odgovornost dresa Srbije, aktuelnog šampiona tog takmičenja.  

► Rus kreirao „savršenog tenisera“ – od Đokovića tri stvari, od Nadala i Federera po jedna

► Velika pobeda Đokovića u borbi za pomoć kolegama

► Bila je spremna za penziju, a onda je dobila rak – i to je promenilo sve

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala