Ivica Dačić i Aleksandar Vulin primili rusku vakcinu „Sputnjik Ve“ /video, foto/

© Foto : Sputnjiku ustupila Vlada SrbijePredsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić primio je Sputnjik Ve vakcinu protiv korona virusa
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić primio je Sputnjik Ve vakcinu protiv korona virusa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prilimili su na Institutu „Torlak“ rusku vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) .

Vakcinu je primio i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Dačić je naglasio da je važno što državni zvaničnici primaju vakcine različitih svetskih proizvođača, što, kako kaže, ima za cilj da stvori poverenje građana u vakcinaciju.

„Ovde nije reč o političkim razlozima. Mi ovim putem želimo da pokažemo da dajemo podršku i učestvujemo u zaštiti javnog zdravlja i jačanju poverenja građana u proces vakcinacije, imajući u vidu da je čitav taj proces godinama unazad bio žrtva raznih teorija zavere, što je imalo teške negativne posledice po stanovništvo. U tom smislu, pozdravljamo proces vakcinacije kao prvi korak ka konačnom sagledavanju ove pandemije“, rekao je Dačić po primanju vakcine ispred Instituta „Torlak“.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin nijednog trenutka nije sumnjao u ispravnost vakcinisanja jer, kako je naveo, „kao što čvrsto veruje da je zemlja okrugla, tako veruje da su dobre i vakcine i da svi treba da ih prime“.

„Ovo je moj način da pokažem građanima Srbije da je vakcinacija jedino rešenje. Nije jedini izbor, ali je jedini ispravan. Treba primiti vakcinu i boriti se protiv pandemije. Čvrsto verujem da treba vakcinisati decu i da treba imati poverenja u naše lekare i medicinski sistem“, istakao je Vulin.

On je dodao i da je Srbija jedna od retkih zemalja gde, kako je naznačio, možete dobiti vakcine svih svetskih proizvođača i to „potpuno besplatno“.

„Moram da priznam da sam želeo da dobijem baš rusku vakcinu. Verujem u rusku medicinu i da su odlično odradili svoj posao, kao što sam siguran da je svaka vakcina, koju su odobrili naši lekari, dobra i zdrava i da tu nema velike razlike. Ali, evo, ispunio sam sebi jednu malu želju“, kazao je ministar.
© Foto : Sputnjiku ustupila Vlada SrbijeMinistar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin primio je Sputnjik ve vakcinu protiv korona virusa
Ivica Dačić i Aleksandar Vulin primili rusku vakcinu „Sputnjik Ve“ /video, foto/ - Sputnik Srbija
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin primio je Sputnjik ve vakcinu protiv korona virusa

Na pitanje oko eventualnih političkih ili diplomatskih pritisaka na Srbiju da u većoj meri izabere vakcinu sa Zapada ili Istoka, te još uvek nagađanja koja je spomenuo i predsednik Skupštine da će biti onemogućena putovanja onima koji, primera radi, nisu primili Fajzerovu vakcinu, Vulin je kazao da je „potencijalno uslovljavanje ljudi zbog novca ili politike da uzmu lek i neljudski i nehumano“.

„Onaj ko bi meni ili nekome drugom to uradio i zabranio da negde putujem zato što nije kupio proizvod koji ide u ovu ili onu kasu i ne zaslužuje da ja odem tamo, u tom slučaju ja tamo ni ne želim da odem“, jasan je Vulin.

© Foto : Sputnjiku ustupila Vlada SrbijeDržavni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek primio vakcinu Sputnjik ve
Ivica Dačić i Aleksandar Vulin primili rusku vakcinu „Sputnjik Ve“ /video, foto/ - Sputnik Srbija
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek primio vakcinu Sputnjik ve

Đerlek je kazao da je zdravstveni sistem spreman i jak i, kako je rekao, dobro organizovan „uprkos brojnim skepsama“.

„Zahvaljujem se rukovodstvu Republike Srbije, koje je radilo na jačanju zdravstvenog sistema. Zdravstveni sistem  je položio svoj ispit upravo zbog toga što smo dobili sve ono na čemu je država radila svih ovih godina. Realizovalo se mnogo kapitalnih infrastrukturnih projekata,obnovile su se bolnice i domovi zdravlja, nabavila se kvalitetna oprema i vakcina, u šta je uložen ogroman novac. To pokazuje koliko država brine o zdravlju svakog građanina Srbije”, rekao je Đerlek.

Dačić je, po završetku Đerlekovog obraćanja, državnom sekretaru „čestitao” na odluci da primi rusku vakcinu, našalivši se da ga je „prijatno iznenadio“.

Vakcine su, pored visokih državnih zvaničnika, primili i Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije i direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot.

U Srbiju je pred novogodišnje praznike stiglo 2.400 doza ruske vakcine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala