Ispred Hrama Svetog Save upaljen badnjak

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPaljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save
Paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tradicionalno paljenje badnjaka na Badnji dan organizovano je danas ispred Hrama Svetog Save u beogradskoj opštini Vračar u prisustvu sveštenstva Srpske pravoslavne crkve i manjeg broja vernika.

 

Slika ispred Hrama je drugačija nego ranijih godina, kada je gotovo čitav plato bio ispunjen vernicima, ove godine situacija u vezi sa virusom korona broj vernika je potpuno smanjila.

Vernici koji su ipak odlučili da dođu ispred Hrama pridržavali su se epidemioloških mera i većina je nosila maske.

Badnjak je osveštao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji posle smrti patrijarha Irineja predsedava Sinodu SPC.

Hrizostom je poželeo vernicima srećno Badnje veče i sutrašnji Božić, uz tradicionalni pozdrav "Mir božiji, Hirstos se rodi".

Pozvao je građane da se raduju i vesele Božiću i poručio im da ne dozvole da tuge i nevolje, u kojima se trenutno nalazimo, pokvare najradosniji hrišćanski praznik i veselje.

"Božić je prilika da sve te nevolje odagnamo od sebe i damo sebi više radosti i veselja u našim domovima, porodicama, narodu i našoj crkvi. Pobedićemo sve, milošću i blagoslovom božijim, jer Bog je došao da bude s nama i zato se radujmo i večeras i sutra i sve naredne dane", rekao je Hrizostom.

Pravoslavni vernici u Srbiji danas slave Badnji dan kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i služe povečerja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala