Cena nafte „Brent“ porasla na 54 dolara

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaPumpe za crpljenje nafte
Pumpe za crpljenje nafte - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cena sirove nafte „Brent“ prvi put je od 26. februara prošle godine porasla iznad 54 dolara za barel, pokazuju podaci sa berze.

U sredu ujutru je cena martovskih fjučersa za severnomorsku naftu „Brent“ porasla je za 0,92 odsto na 54,02 dolara za barel, a februarskih fjučersa za „laku“ teksašku sirovu naftu „VTI“ – za 0,4 odsto, na 50,12 dolara za barel.

Sirovine poskupljuju u svetlu dogovora o uslovima za februar i mart zemalja koje su postigle zemlje OPEK plus. Dogovorom se predviđa da će Rusija u februaru povećati proizvodnju nafte za 65.000 barela dnevno. Istovremeno, Saudijska Arabija smanjiće proizvodnju nafte za milion barela dnevno, a jedan broj zemalja OPEK plus će smanjiti proizvodnju u februaru i martu za ukupno 425 hiljada barela dnevno.

Potpredsednik vlade Rusije Aleksandar Novak objasnio je da je rast kotacija povezan sa podsticajnim merama u jednom broju zemalja i vakcinacijom protiv kovida 19.

Novi sporazum naftaša stupio je na snagu u maju 2020. smanjenjem proizvodnje nafte za 9,7 miliona barela dnevno, a zatim su u avgustu smanjena ograničenja na 7,7 miliona. U januaru 2021. proizvodnja zemalja OPEK plus povećaće se za dodatnih 500 hiljada barela dnevno, a ukupno smanjenje biće 7,2 miliona. Dalje odluke će se donositi mesečno, u zavisnosti od tržišnih uslova, ali za najviše pola miliona barela dnevno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala