Veliko otkriće u Jordanu: Nađeno mesto gde je Jovan Krstitelj osuđen na smrt

© Wikipedia / Javno vlasništvo/The Yorck ProjectFreska Jovana Krstitelja iz manastira Gračanica
Freska Jovana Krstitelja iz manastira Gračanica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Arheolozi tvrde da su otkrili mesto gde je Jovan Krstitelj osuđen na smrt. Radi se o lokalitetu Maheron u današnjem Jordanu, gde se, prema tvrdnji arheologa, nalazio podijum na kom je Saloma od kralja Iroda Antipe tražila glavu Isusovog preteče.

Prema predanju, Jovan Krstitelj, poznat i kao Jovan Preteča, najavio je dolazak Isusa Hrista na zemlju. Biblija, ali i rimski pisac Flavije Josif, svedoče kako je Jovan Krstitelj izgubio život. Upravo je rimski pisac naveo tvrđavu Maheron u blizini Mrtvog mora kao mesto njegovog pogubljenja.

Kovčeg sa desnom rukom Jovana Krstitelja  - Sputnik Srbija
Tajna „malteških svetinja“: Film o ruci Jovana Krstitelja na Cetinju /video/

Kralj Irod Antipa strahovao je od rastućeg uticaja Jovana Krstitelja, piše Flavije Josif, pa ga je zbog toga pogubio. Biblija navodi kako je Irod Antipa pogubio Jovana u zamenu za ples.

Biblijska priča govori kako je Irod Antipa želeo da se oženi Irodijadom, bivšom ženom svog brata Filipa, protiv čega je istupio Jovan Krstitelj.

Na Irodovom rođendanskom slavlju, Irodijadina ćerka Saloma plesom je oduševila Iroda, pa joj je on za nagradu obećao šta god poželi, a ona je zatražila glavu Jovana Krstitelja.

Arheolozi koji istražuju ovaj lokalitet sada tvrde da su našli plesni podijum na kome je doneta ova smrtna presuda, objavio je Lajvsajens.

​Đeže Vereš, vođa istraživanja, navodi da su otkrili i presto Iroda Antipe.

Lokalitet na kom su obavljena nova istraživanja poznat je već decenijama, ali su arheolozi tek sad utvrdili da se radi o Irodovom tronu, naveo je Vereš. Budući da se radi o kraljevskom tronu, jasno je da je u njegovoj blizini bio i plesni podijum na kom je Saloma odigrala smrtonosni ples, tvrdi arheolog.

© Wikipedia / Javno vlasništvoTicijanova slika Salome sa glavom Jovana Krstitelja
Veliko otkriće u Jordanu: Nađeno mesto gde je Jovan Krstitelj osuđen na smrt - Sputnik Srbija
Ticijanova slika Salome sa glavom Jovana Krstitelja

Tim arheologa objavio je u svojoj knjizi i rekonstrukciju izgleda zamka iz vremena kada je pogubljen Jovan Krstitelj.

Međutim, mišljenja stručnjaka o ovom otkriću su podeljena.

Morten Herning Jensen, norveški stručnjak, autor knjige o Irodu Antipi, navodi da je istorijski moguće da je ovo otkriće ono za šta ga smatra Vereš.

Isus - Sputnik Srbija
Nova naučna otkrića o rodnom mestu Isusa Hrista

Sa druge strane, Džodi Magnes, profesorka na Univerzitetu Severne Karoline, hvali rad tima arheologa, ali otkriće prema kom je nađen Irodov tron, dovodi u pitanje. Kako kaže, predmet za koji Vereš tvrdi da je tron Iroda Antipe, mnogo je manji od trona njegovog oca Iroda Velikog u zimskoj palati u Jerihonu.

Erik Majers, profesor emeritus na Univerzitetu Djuk, opet, navodi da je veoma moguće kako je nađen tron Iroda Antipe.

„Po svemu sudeći, nađeno je idealno poklapanje literarnih i arheoloških izvora koji smeštaju pogubljenje Jovana Krstitelja na to određeno mesto. U pitanju je jak „slučaj“ i željno očekujem konačni izveštaj“, rekao je Majers.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala