Ukrajinska Rada pokreće prikupljanje potpisa za registraciju ruske vakcine

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida 19 "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida 19 Sputnjik Ve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinska stranka Opoziciona platforma – Za život inicira prikupljanje potpisa za registraciju ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u zemlji, izjavio je šef omladinskog krila političke snage Artjom Marčevski.
„Šef političkog saveta te partije Viktor Medvedčuk se već dogovorio u vezi sa dobijanjem jedine dostupne vakcine 'Sputnjik Ve' u najkraćem mogućem roku. Štaviše, Ukrajina čak može da započne njenu proizvodnju. Ali, vlasti su očigledno indiferentne prema životima i zdravlju ljudi. Mi iniciramo prikupljanje potpisa za dobijanje i proizvodnju vakcine... sa zahtevom da se registruje (vakcina) i narodu Ukrajine obezbedi vakcina“, prenela je pres-služba stranke reči Marčevskog.

Kako je rekao, prikupljanje potpisa će početi u Pokrovsku i Dobropolju, a zatim će obuhvatiti Donjecku i Lugansku oblast i „celu Ukrajinu“. Prema njegovim rečima, veliki broj ukrajinskih stanovnika redovno se obraća ovoj partiji u vezi sa vakcinom.

„To su penzioneri koji ne znaju šta da rade i gde da se sakriju od pandemije. To su mladi ljudi koji su zabrinuti zbog svojih roditelja, baka i deka. Reč je o ljudima sa hroničnim bolestima koji svakodnevno rizikuju svoje živote i mogu da umru zbog nekih političkih predrasuda aktuelne vlasti“, objasnio je Marčevski.

Ranije je Medvedčuk saopštio da se ukrajinska farmaceutska kompanija „Biolek“ iz Harkova obratila Ministarstvu zdravstva te zemlje sa zahtevom da se registruje vakcina „Sputnjik Ve“.

Prethodno je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio da Kijev ne želi rusku vakcinu protiv virusa korona jer smatra da ona predstavlja hibridno oružje Rusije protiv Ukrajine.

Sa svoje strane, ruski predsednik Vladimir Putin je ranije izjavio da postoji mogućnost da Kijevu budu dostavljene vakcine protiv virusa korona, ali da je potrebno prvo obaviti razgovor sa ukrajinskim stručnjacima i dobiti zvaničan zahtev vlasti u Kijevu.

Nakon toga, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je pozvao sunarodnike da pričekaju „pravu vakcinu“ koju je obećala Evropska unija. S tim u vezi, na zvaničnom sajtu Zelenskog objavljena je peticija sa zahtevom građana da se obezbede ruske vakcine protiv korone.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala