Trgovanje kriptovalutama dostiglo rekordnih 68,3 milijarde dolara

© AP Photo / Rick BowmerBitkoin
Bitkoin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obim trgovine na glavnim berzama kriptovaluta dostiglo je dnevni rekord od preko 68 milijardi dolara u ponedeljak, što ilustruje pomamu koja vlada na ovom tržištu praćenu uzletom cene bitkoina do najvišeg nivoa svih vremena.

Ukupan dnevni obim trgovine kriptovalutama iznosio je juče 68,3 milijarde dolara, prema danas objavljenim podacima britanske istraživačke kompanije „Kripto kompir“, izveštava Rojters.

Podaci pokazuju da je dnevni obim trgovanja u 2020. godini iznosio u proseku 13,1 milijardu dolara.

Bitkoin je u nedelju zabeležio rekordnu cenu od 34.800 dolara, nastavljajući uspon iz 2020. u kojoj je njegova vrednost više nego učetvorostručena jer su na tržište ušli veliki američki investitori. U ponedeljak je oštro pao usled volatilnosti na terminskim tržištima, pre nego što se oporavio i nadoknadio gubitke.

Druga po veličini kriptovaluta etereum, koja ima tendenciju da se trguje u tandemu sa bitkoinom, dostigla je u ponedeljak najviši nivo od januara 2018. godine, dotakavši kotu od 1.170 dolara.

Novi bitkoinov rekord je ostvaren za manje od tri nedelje nakon što je 16. decembra prvi put probio nivo od 20.000 dolara.

Eksplozivnom rastu ovog digitalnog novčića doprinosi uverenje investitora da on može da bude zaštita od rizika od inflacije pošto vlade i centralne banke „odvrću slavine“ finansijske pomoći u nastojanju da suzbiju uticaj pandemije kovida 19. Potencijal za brzom zaradom takođe podstiče tražnju za bitkoinom, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala