Rusija: Odluka o vakcini protiv kovida doneta uzimajući u obzir efikasnost

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida 19 "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida 19 Sputnjik Ve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka o registraciji vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) doneta je uzimajući u obzir visoku efikasnost, izjavio je zamenik ministra zdravlja Rusije Viktor Fisenko.
„Odluka o registraciji vakcine doneta je uzimajući u obzir visoku efikasnost, uključujući podatke o bezbednosti korišćenja vektorske platforme adenovirusa koja se koristi za stvaranje drugih vakcina u Centru ‘Gamaleja’“, rekao je Fisenko novinarima.

On je objasnio da je u uslovima pandemije ovaj korak bio apsolutno opravdan, jer je omogućio zaštitu stanovništva od nove infekcije virusom korona u što kraćim rokovima.

„Sličnim putem išli su i strani regulatori SAD, EU, Velike Britanije: upotreba preparata kompanija ‘Fajzer, ‘Moderna’ i ‘Astra Zeneka’ za široku vakcinaciju ide paralelno sa tekućim kliničkim ispitivanjima“, objasnio je Fisenko.

Vakcina protiv kovida 19 Sputnjik Ve - Sputnik Srbija
Evo Morales: Protiv ruske vakcine vodi se prljavi informativni rat

On je istakao da se trenutno bezbednost i efikasnost vakcine „Sputnjik Ve“ dodatno kontrolišu korišćenjem podataka iz saveznog registra vakcinisanih osoba.

Ranije je predsednica grčkog Nacionalnog komiteta za vakcinaciju, profesorka pedijatrije Marija Teodoridu izjavila da su Rusija i Kina pokazale smelost i preuzele rizik vakcinacije velikog broja stanovnika vakcinom koja nije prošla sve faze ispitivanja.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala