Rusija i Saudijska Arabija postigle dogovor - nema povećanja proizvodnje nafte

© AP Photo / Eli HartmanNaftne platforme na nalazištu nafte u Teksasu
Naftne platforme na nalazištu nafte u Teksasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva i Rijad su uspeli da se dogovore oko kvota za proizvodnju nafte u februaru, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvore upoznate sa pregovaračkim procesom.
Prema podacima američkih medija, države su se dogovorile da sačuvaju sadašnji novo proizvodnje u februaru, a da na proleće povećaju proizvodnju. Strane su nameravale da još juče dođu do kompromisa, ali nakon što OPEK+ nije uspeo da postigne konsenzus, sastanak je nastavljen danas.

Kako je izjavio ministar za naftu Irana Bižan Zangane, na jučerašnjem sastanku OPEK+, razmatrana su dva scenarija: povećanje proizvodnje nafte u februaru za pola miliona barela dnevno ili zadržavanje postojećih, januarskih kvota.

Za prvu opciju je bila Rusija dok su Saudijci, kao i većina država, bili za drugu opciju.

Sporazum OPEK plus

Novi sporazum zemalja proizvođača nafte na snazi je od početka maja i on usvojen je usred krize zbog pandemije virusa korona, pada cena nafte i pada potražnje sa više od 100 miliona barela dnevno na 70-80 miliona barela dnevno.

Prema uslovima sporazuma, alijansa OPEK plus smanjuje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno u maju-junu, zatim 7,7 miliona u drugoj polovini godine i 5,8 miliona dalje do kraja aprila 2022. godine. Kao osnova za smanjenje uzet je oktobar 2018. godine, ali je za Rusiju i Saudijsku Arabiju uzeto 11 miliona barela dnevno, od čega se, po analogiji sa svima, proizvodnja smanjuje za 23, 18 i 14 odsto, respektivno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala