Predsednik SANU: Američka ambasada nas potcenjuje i hoće medijski da nas dresira

© Tanjug / Rade PrelićPredsednik SANU Vladimir Kostić
Predsednik SANU Vladimir Kostić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, akademik Vladimir Kostić, reagovao je na spot američke ambasade u kome su neadekvatno upotrebljene rečenice Borislava Pekića, ocenjujući da se tu radi o svojevrsnoj medijskoj dresuri i potcenjivanju.

„Istina, to je samo jedan od niza sličnih priloga koji izgleda imaju cilj da nas ubede u ono što odavno znamo da smo i mi svet. Čudno je da su autori spota tu samosvest, koja nema potrebe za daljim pospešivanjem, prenebregli“, rekao je Kostić za „Novosti“.

On je to izjavio povodom spota američke ambasade u Srbiji „Vi ste svet“ koji se nedeljama prikazuje na televiziji, a u kojem je citat jednog od Pekićevih književnih junaka pripisan samom akademiku Pekiću.

Naime, u reklami je citat Konrada Rutovskog, junaka iz romana „Kako upokojiti vampira“, bivšeg oficira nacističkog Gestapoa, naveden kao misao velikog Pekića:

„Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo, nego kuda idemo“.

Sam Pekić o prošlosti je, međutim, kako napominje list, govorio ovako:

„Nemati prošlost je ostati bez budućnosti. Ali ako tamo ostanemo, ako se tamo zaglibimo, budućnost zbog koje smo se u nju vratili postaće nedostižna... Da je nerazumevanje onoga što je bilo juče jemstvo da ćemo još manje razumeti ono što nas čeka, a najmanje ovo što danas radimo“.

Tim povodom akademik Kostić je rekao:

„Moj lični i, sasvim moguće, subjektivni utisak je izvesna neprijatnost i razočaranje da se radi o svojevrsnoj medijskoj dresuri, čija je osnovna mana potcenjivanje onih kojima se upućuje. Štaviše, čini mi se da se radi o istoj priči iz dva dela. Kao svedok pre 20 godina u suštini banalnog i surovog zločina, ‘bombardovanja u ime humanosti’, u sećanje mi dolazi prvi deo te priče, u kome je bilo neophodno stvarati negativan odnos prema onima koji će biti bombardovani. Bilo bi pogrešno pomisliti da negiram ijedan zločin koji su počinili moji etnički zemljaci. U drugom delu, čini mi se, iste priče dobronamerno nam se poručuje da je ‘dosta s tom istorijom’, koja postaje suvišna i ometa nam učešće u geostrateškoj i tržišnoj utakmici“.

Kostić navodi da je ovih dana naleteo na misli Dijega Fuzara („Misliti drugačije“) koji smatra da tvrdnje poput ove iz reklame američke ambasade služe da bi se „narodi, društva i pojedinci uverili da im ne treba drugi svet osim postojećeg“ i da budu sigurni da ova realnost iscrpljuje sve mogućnosti.

„Moguće je da sam star, umoran i preosetljiv, ali svakako znam da nisam ni protiv, niti posebno naklonjen bilo kojoj sili koja se naginje nad ovu našu ubogu balkansku šćućurenost! Kao što i nekako odavno znam: nema dobronamernosti i saradnje bez poštovanja!“, zaključio je Kostić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala