Mitropolija o nalaganju badnjaka na Cetinju

© Sputnik / Radoje PantovićCetinjski manastir
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolija crnogorsko-primorska i Uprava Cetinjskog manastira zamolili su sve vernike koji ne žive na Cetinju da na Badnji dan i Božić ostanu u svojim gradovima i domovima.

Saopštenje Mitropolije prenosimo u celosti:

Mitropolija crnogorsko-primorska i Uprava Cetinjskog manastira pozivaju građane Cetinja i Crne Gore da ne nasedaju na lažne informacije koje plasiraju neodgovorni političari, pojedine nevladine organizacije i određeni pojedinci sa ciljem da u božićne blage dane izazivaju nemire i mržnju u Crnoj Gori.

Eparhije SPC u Crnoj Gori i njihova imovina u potpunosti podležu pravnom, poreskom i katastarskom sistemu države Crne Gore. Kako dan danas, tako i u svim prethodnim decenijama, od kada to mogu da znaju i da pamte danas najstariji crnogorski građani. O prethodnim vekovima zbilja ne vredi medijski polemisati sa propagandistima svađe, koji niti su dobronamerni niti išta znaju o sopstvenoj istoriji. Ali radi građana i njihove elementarne obaveštenosti prinuđeni smo da ponovimo sledeće:

Srpska Pravoslavna Crkva jeste jevanđelska Crkva Hristova koja nikada, ni u čemu, nije delila svoje vernike po nacionalnom, političkom ili bilo kom drugom zemaljskom osnovu.

To što je njeno sveštenstvo vazda brinulo o kanonskom crkvenom poretku, bio je i danas je, osnovni zadatak tog sveštenstva, a ne greška ili greh. A to što sveštenu službu ne razumeju deklarisani ateisti i agnostici, ne bi trebalo da bude razlog za viku i raspravu, nego za mirni bratski i građanski razgovor u kom bismo jedni drugima ukazali šta nas tišti i šta nam nije jasno.

Svi smo mi građani i državljani ove države — pa je, u najmanju ruku, nepristojno, da Crnu Goru i njen vekovni i slojeviti identitet branimo jedni od drugih. Šta će nam rasprave o Crkvi i državi, ako ostanemo jedni bez drugih, ili ako jedni druge počinjemo gledati popreko? Bog nam je ostavio, i Crkvu i državu da se u njima sretamo u ljubavi, i da obe gradimo kao svoje zajedničke kuće, u kojima će svima biti prostrano.

O spornom Zakonu o slobodi veroispovesti javno se pričalo celu proteklu godinu, pa i pre toga — i građani Crne Gore su o njemu dali svoj sud. On kao zakon, dakle kao pravna i politička tema, dobio je sud crnogorskih građana i nije normalno da tu nepobitnu činjenicu bilo ko pakuje u definicije okupacije i ugroženosti Crne Gore.

Što je Crna Gora — bez svojih građana? Ima li je — mimo njenih građana? A civilizacija u kojoj živimo odavno je uredila pravila kako i kada građani pokazuju svoj stav. Uredila je i način kako se utvrđuje koji je, među često brojnim i različitim stavovima građana — onaj najlegitimniji.

Tužno je, ovih dana, slušati kako nas svađaju oni koji bi trebalo da čuvaju institute pravne države.

Nasuprot tome, a u duhu nastupajućeg praznika, pozivamo sve pravoslavne vernike da naše međusobne razlike ostavimo po strani, i da — poštujući sve propisane zdravstvene mere i crkveni poredak — u sve naredne dane tradicionalno pristupamo ćivotu Svetog Petra Cetinjskog, radi Božijeg blagoslova i duhovnog mira, ljubavi i sreće.

Sva praznična bogosluženja na Cetinju u božićne blage dane biće obavljena po utvrđenom rasporedu, a nalaganje badnjaka, zbog poštovanja epidemioloških mera, ove godine neće saborno okupiti vernike iz drugih crnogorskih gradova i krajeva.  Bratstvo manastira će sa pripadnicima plemena Bajica i sa cetinjskim sveštenstvom blagosiljati badnjake ispred Cetinjskog manastira tokom Badnjega dana.

Sve vernike koji ne žive na Cetinju, iz navedenih razloga, umoljavamo i dajemo očinski blagoslov da na Badnji dan i Božić ove godine ostanu u svojim gradovima i svojim domovima.

Nema mesta mržnji, neprijateljstvu i nepoverenju. Svima nama je, verujemo, jednaka ljubav prema Bogu i prema otadžbini. To je blago koje su mudri domaćini uvek umeli da umnože i da na njemu grade temelj opšteg napretka.

Ako iskreno volimo Svevišnjega i ako verujemo da je zbilja, uz Božiju pomoć, i naša Crna Gora večna, onda će se naši strahovi i razlike istopiti u ognju božićnog plamena, a na zdravlje, napredak i spasenje kako pravoslavnih vernika tako i svih građana Crne Gore.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala