Kineski predsednik izdao naredbu: Vojska da bude spremna za borbu u svakom trenutku

© Sputnik / Konstantin Щepin / Uđi u bazu fotografijaKineksi tenkovi
Kineksi tenkovi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Kine Si Đinping naložio je vojsci da pojača obuku 2021. godine i više koristi visoku tehnologiju u svojim vežbama. Ovaj nalog dolazi nakon napetih sukoba sa Indijom i Tajvanom prošle godine.

Si, koji predsedava Kineskom centralnom vojnom komisijom, naložio je Narodnooslobodilačkoj vojsci Kine da održava punu borbenu gotovost i da bude spremna da dejstvuje u svakoj sekundi, prenosi RT.

„Vojska mora da nastavi u duhu borbe bez straha od poteškoća i straha od smrti“, navodi se u naredbi, napominjući da je ove godine 100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine.

Si je vojci naložio i da pojača obuku na „prvoj liniji“ i znatno poveća upotrebu visoke tehnologije u vežbama. On je za modernu tehnologiju rekao da je srž borbene efikasnosti.

Prema navodima Saut čajna morning posta, ovakva naredba kineskog predsednika odstupa od ranijih, u kojima je vojsci poručivao da rešava krizne situacije i sprečava rat.

Kina je tokom prošle godine zabeležila povećane tenzije sa susedima, Indijom i Tajvanom.

Neprijateljstva duž himalajske granice kulminirala su krvavim okršajem u junu, kada je ubijeno 20 indijskih vojnika, a Peking je pretrpeo nepoznat broj žrtava. Situacija je od tada napeta, uprkos posvećenosti deeskalaciji obe strane.

Prošlog meseca Kina je poslala nosač aviona u Tajvanski moreuz, dan nakon što je tamo uplovio američki ratni brod. Peking je povećao aktivnost u regionz kada je Tajpej pokrenuo program naoružavanja i sklopio dogovore sa Vašingtonom.

Kina i SAD nastavile su sa međusobnim optužbama za provokativne manevre u Južnom kineskom moru, a njihov odnos dodatno je oštetio trgovinski rat i podrška Vašingtona protestima u Hongkongu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala