Gincburg o tvrdnjama iz Atine da ruska vakcina nije proverena: Vakcina „Sputnjik Ve“ pouzdana

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaAmpula sa vakcinom "Sputnjik Ve"
Ampula sa vakcinom Sputnjik Ve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vakcina  „Sputnjik Ve“ („Sputnik V“) je pouzdana, a drugi proizvođači vakcina u svetu prilikom registracije preparata i masovne vakcinacije rukovode se istim principima kao i Rusija, izjavio je generalni direktor Naučno-istraživačkog centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

On je reagovao na raniju izjavu predsednice grčkog Nacionalnog komiteta za vakcinaciju, profesorke pedijatrije Marije Teodoridu koja je rekla da su Rusija i Kina pokazale smelost i preuzele rizik vakcinacije velikog broja stanovnika vakcinom koja nije prošla sve faze ispitivanja.

„Naša vakcina je pouzdana. Šta više, i 'Fajzer' i 'Moderna' i 'AstraZeneka' rukovode se istim principom kao i mi“, rekao je direktor „Gamaleje“, gde je i proizvedena prva ruska i svetska vakcina protiv virusa korona.

Teodoridu je rusku vakcinu komenatrisala na brifingu na kojem je govorila o toku vakcinacije u Grčkoj gde se inače primenjuje vakcina kompanija „Fajzer“ i „Biontek“.

„Vakcina je naučno dostignuće 2020. godine. Ona je napravljena za nekoliko meseci za razliku od drugih klasičnih vakcina, kao što je vakcina protiv boginja, za čiju je proizvodnju bilo potrebno više od 10 godina“, rekla je Teodoridu.

Prema njenim rečima, brzom razvoju vakcine doprineo je biotehnološki razvoj, naučno iskustvo, saradnja naučnih centara i finansiranje proizvodnje vakcine, kao i pola miliona dobrovoljaca koji su učestvovali u testiranju vakcine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala