Dodik izašao iz bolnice i otkrio šta će biti sa ikonom koju je poklonio Lavrovu

© Tanjug / ZORAN ZESTICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izašao je iz bolnice, gde je 16 dana bio na lečenju zbog korone, a potom se obratio javnosti. Dodik je govorio o toku lečenja, ali je i otkrio šta će uraditi sa ikonom koju je bio poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, a koja je, posle intervencije Ukrajine, vraćena u Banjaluku.

Dodik je, na konferenciji za novinare, rekao da Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone i da je do sada ukrajinske vlasti nisu tražile.

On je istakao da je ukrajinski ambasador reagovao na osnovu, kako je naveo, lažnih medijskih izveštaja iz Federacije i da se tako napravila afera.

Afera „ikona“ je kreirana da bi Srbi i Rusi bili prikazani kao oni koji krše zakon
„Gospodin Lavrov je smatrao da treba da je vrati. Ja ću sada pozvati ljude koji su mi tu ikonu dali, javno ću im je vratiti“, kazao je Dodik.

On je dodao da oni koji su mu je poklonili treba da objasne njeno poreklo.

Dodik je ukazao i da je lažna afera s ikonom skrenula pažnju sa skandala koji su Šefik Džaferović i Željko Komšić napravili odbivši da se sastanu sa Lavrovom.

Podsetimo, ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija izjavio je 25. decembra prošle godine da je u BiH doneo ikonu, ranije poklonjenu šefu ruske diplomatije i da ju je vratio darodavcu, odnosno Dodiku.

Dva dana ranije, rusko Ministarstvo spoljnih poslova predalo je ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi ikonu iz 18. veka koju je Dodik poklonio Lavrovu prilikom susreta u Sarajevu 14. decembra.

Dodikov savetnik, Radovan Kovačević je ranije objasnio da je ikona bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banjaluke i da je u njihovom posedu bila duže od 15 godina.

„Oni su poželeli da ta ikona bude poklonjena Lavrovu“, naveo je Kovačević i dodao da su izvršili proveru i da ne postoji potraga za spornom ikonom bilo gde, te da se ne nalazi u bilo kakvoj evidenciji.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala