Božićna poslanica SPC: Očuvajmo svoje zdravlje i sačuvajmo druge

© Tanjug / Zoran ŽestićBožić
Božić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neka ovaj Božić svima u zemlji i rasejanju u domove unese mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u sve dane života i podari pokajanje i spremnost na praštanje, poruka je u Poslanici Sinoda Srpske pravoslavne crkve i svih arhijereja povodom rođenja Isusa Hrista, jednog od dva najradosnija hrišćanska praznika.

Reči utehe Sinoda i arhijereja upućeni su svim nevoljnicima kojima je učinjena bilo kakva nepravda, ali i svima koji su u ovim teškim danima usled posledica opake bolesti ostali bez svojih milih i dragih.

Upućen je poziv građanima da u ovim danima velikih iskušenja zahvale lekarima i medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čoveku, često i po cenu sopstvenog života.

Ta ljubav i žrtva obavezuju da u ovim teškim danima za svekoliki ljudski rod očuvamo svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvamo druge na način kako se to preporučuje.

„A ako nam je, možda, cele godine tuga pritiskala srce, neka se danas rodi radost u njemu, jer slavimo Rođenje najveće Radosti, Rođenje Sina Božjeg Isusa Hrista! Ako su nam cele godine mržnja, gordost i zloba trovali srce, izbacimo danas otrov iz njega jer slavimo Rođenje nebeske Ljubavi, ovaploćene u ljudskoj prirodi“, ističe su u Poslanici.

Rođenje Sina Božjeg obavezuje da svuda oko sebe gradimo mir — mir Božji i da širimo ljubav kao način života.

Ozareni tom ljubavlju i ovog Božića Crkva je sa, kako se navodi, braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji, u kolevci srpskog naroda.

„Njihovi razoreni domovi su i naši domovi, njihova spaljena ognjišta su i naša ognjišta, vekovni hramovi koji su porušeni naši su hramovi“, poruka je Sinoda i svih arhijereja u godini upokojenja, između ostalih, dva čelnika — patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija.

Sinod i arhijereji pozvali su Srbe širom sveta da očuvaju svoju veru, svoj jezik i svoje pismo, ma gde živeli, jer, kako ističu, mi smo drevni hrišćanski narod, koji je kroz krštenje, kirilo-metodijevsko nasleđe i svetosavsku prosvetu postao deo kulture svecelog hrišćanskog sveta.

Uz čestitke za Novu 2021. godinu i tradicionalni božićni pozdrav „Mir Božji, Hristos se rodi“, Sinod i arhijereji poručuju da je Božić početak našeg vaspitavanja za vrline, a njih je mnogo i one zavise od svakog konkretnog čoveka i istorijskog trenutka.

„Ipak, sve one počivaju na trijadi svevremenih i suštinski važnih vrlina, a to su: vera, nada i ljubav...“, navodi se u Poslanici, objavljenoj na sajtu SPC.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala